Sute de obiecte din sticlă și portelan au fost strânse la Muzeul Național al Banatului din Timișoara într-o expozitie ce le va aminti timișorenilor de perioada anilor 70 – 80.
Bibelouri și obiecte din sticlă și porțelan de toate mărimile ce împodobeau în urmă cu 30-40 de ani casele românilor au fost adunate in mansarda Bastionului Theresia în cadrul unei expoziții ce poate fi vizitată până la finalul lunii septembrie.
„Este o expoziție care prezintă obiecte din porțelan și sticlărie din aceeași sursa. Este casa unei profesoare din Timișoara care a colecționat cu pasiune aceste obiecte fragile din porțelan și sticlărie, toate fabricate în intreprinderile de profil din România Socialistă. Fiica doamnei profesoare a donat peste 700 de obiecte. În expoziție sunt prezente aproximativ 200, adică un sfert din obiectele donate. Acest eveniment expozițional propune publicului Muzeului Național al Banatului o incursiune în istoria fabricilor de porțelan și sticlărie în România anilor 70-80. Vitrinele sunt organizate ca niște naturi statice, niște compozitii cu pahare, boluri, zaharnițe, bomboniere. Sunt obiectele care colorau viața cotidiană a unui anonim cetățean din Republica Socialistă România. Ceea ce aduce aceasta expoziție este șansa de a vedea laolaltă un număr impresionant de obiecte nu doar de artă decorativă din România Socialistă. Din casa doamnei profesor Lia Eugenia Costin, Muzeul Național al Banatului a preluat cu titlul de donație și o colecție importantă de macrameuri și dantele, toate realizate începând cu anii 40 de către mama doamnei profesor, respectiv soacra domniei sale. Iată o mixare de instalații formate din macrameuri cu obiecte de artă decorativă din România Socialistă„, spune muzeograful Marius Cornea.
La vernisajul expoziției a participat și Ligia Elisabeta Costin, fiica celei care de-a lungul anilor a strâns acest tezaur. Tânăra a povestit care a fost drumul parcurs de la colecția din casa mamei până la vitrinele Muzeului Național al Banatului.
„E meritul mamei. Ea era pasionată de artă în general. Pentru ea orice lucru era o amintire și o valoare și a luat pasiunea aceasta de la părinți, de la bunica și de la tată, care avand și o pregătire teologică și juridică, era un mare iubitor de artă și cultură. Mamei îi era teamă, pentru că știa că eu nu am pasiunea colecționării porțelanului și sticlăriei, eu am altă pasiune. Știa asta și cum, din pacate, sora a decedat înaintea mamei, ea moștenise de la mamă pasiunea pentru sticlărie. Mamei îi era tot timpul teamă că eu poate o să le arunc, nu o să le apreciez și tot timpul îmi spunea să nu îmi bat joc de ele, să nu le arunc, și încet încet se cam resemnase. Și atunci m-am gândit ce să fac cu ele. Aș fi dorit să le dau la cineva care să le aprecieze. Și a fost întâmplarea. Stiam tablourile pe care le aveam acasă ți voiam să știu dacă au sau nu valoare, pentru că mie îmi plăceau. Întâmplator am intrat în Muzeul de Artă Modernă, unde era domnul Cornea și nu am mai căutat pe altcineva. Și cum dânsul era pasionat a dorit să vadă ce este. Și așa a început povestea. Era plină casa de ele. Mama nu arunca nimic. A ținut până și hârtia în care le-a cumpărat. Eu nu aș fi păstrat-o, dar ea a păstrat-o. Nu arunca nimic. Si ce era spart ținea pentru era o amintire„, a declarat Ligia Elisabeta Costin.
Aceasta este a doua expoziție a Muzeului Național al Banatului ce are legătura cu România de dinainte de 1989, dupa cea din urmă cu două luni, în care au fost înfățișate timișorenilor jucării fabricate în acea perioadă.
„Este o expoziție legată de România Socialistă, dintr-o donație, care ne aduce aminte pentru unii de bunici, de tinerețe, pentru alții de colecții care s-au făcut legate de cristale. Nu avem acces sa cumpărăm anumite lucruri, dar la cele expuse avem acces. De aceea cei care vor trece pragul expoziției vor fi melancolici și sunt convins că mai au câte o piesă pe acasă uitată undeva într-un dulap. Este o istorie contemporană, recentă a României, puțin mai tristă. Este în același loc cu expoziția cu jucăriile și este una mai inedită pentru că pe lângă expozițiile mai mari pe care le avem ne place să le facem și pe acestea mai mici, mai ales că aceasta este prima expoziție a noului compartiment de arte vizuale, una temporara„, a declarat managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilas.