Medicii din Timișoara aplică în aceste zile tehnici noi din chirurgie prin care pot salva picioarele pacienților bolnavi de diabet care care sunt în pericol de a fi amputate.

Medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară și Microchirurgie Reconstructivă conduși de profesorul Mihai Ionac, împreună cu profesorul Frank Bowling, chirurg podiatru la Manchester University, Royal Infirmery, unul din liderii mondiali în chirurgia piciorului diabetic, lucrează în echipă în aceste zile la Timișoara.

Medicii au făcut 2 operații joi și alte 3 vineri unor pacienți bolnavi de diabet cu ulcere în zona picioarelor.

Vom face sub ghidajul profesorului Bowling intervenții la pacienți cu diabet și cu probleme ale picioarelor, cele mai grele fiind ulcere care nu se vindecă în lipsa acestor tratatmente și care dacă nu sunt tratate corect vor duce la pierderea piciorului… Din momentul în care apare ulcerația, pacientul mai trăiește 5 ani. Diabetul de tip 2 apare după 20, 30, 40 de ani, e caracteristic adultului. 5% din populația județului suferă de diabet, deci aproape 25.000 și cam 10% din ei ar avea nevoie de intervenții” a explicat medicul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din Spitalul Județean Timișoara.

Profesorul Frank Bowling aplică de mulți ani tehnicile de operație ce sunt folosite acum la Timișoara. Metodele de chirurgie sunt folosite în Marea Britanie de aproape 3 decenii.

La pacienții cu diabet, tendonul lui Ahile devine mai rigid. Ca urmare a rigidității, pacientul apasă mai mult și face ulcer, și de aici se ajunge la amputație. Astfel, una din operații constă în scurtarea tendonului lui Ahile pentru a scădea presiunea pe picior. Se fac amputații și pe laba piciorului. Putem lua tendoane de pe lungimea piciorului în față și le mutăm pe spate. E foarte usor să tai, oricine o poate face. Ceea ce e greu e sa balansezi piciorul. Am un pacient care are o amputație de gambă și una pe laba piciorului, și de 5 ani merge la muncă și lucrează la birou” a precizat profesorul Frank Bowling.

Medicul britanic crede că pentru ca acest gen de operații să aibă succes trebuie ca medicii să lucreze în echipă și să se folosească unii de cunoștintele celorlalți.

În Europa Occidentală se înregistrează o amputare la fiecare 15 secunde. Bineînțeles, este complet inacceptabil și ce trebuie să facem este să venim cu strategii de reducere a acestui număr. Una dintre ele, aici, în Romania, așa cum facem și în alte țări, este introducerea principiilor și tehnicilor din podiatrie. Podiatrii sunt specializați strict în membrul inferior, tratează piciorul din toate punctele de vedere. Chirurgii podiatri lucrează la salvarea piciorului și reconstrucția lui. Lucrez într-o echipa multidisciplinară, dar mi-am facut pregătirea în chirurgie ortopedică, plastică și vasculară, în toate aceste 3 specialități. Ce găsim în România găsim și în orice altă țară, și în Marea Britanie. Există locuri în care tratamentul de chirurgie vasculară e integrat cu numărul de amputații. Există multe alte locuri și la noi în Marea Britanie unde nu se realizează aceasta integrare și unde se constată ca numărul de amputații crește„, a precizat profesorul britanic.

Pe lângă operațiile pe care le-au realizat sub supravegherea sa, profesorul Bowling va susține și o serie de conferințe la Timișoara.

Articolul precedentAccident în lanț la Timișoara. Cinci mașini lovite și un rănit
Articolul următorAniversare la Facultatea de Chimie Industrială din Timișoara