Reprezentanții firmei care administrează sonda de gaz de la Partoș, cea care furnizează gaz în toată zona Deta, au avut o întrunire cu reprezentanții Ministerului Energiei, în urma căreia s-a rezolvat parțial problema apărută în această parte a județului Timiș.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Timiș, OMV Petrom a anunțat, în urma acestei sedințe, că va deschide robinetul și va furniza gazul necesar funcționarii unor instituții principale, cum ar fi Spitalul Orășenesc Deta și școlile sau grădinițele din zonă.

Consumatorii casnici mai au însă de așteptat până să le fie livrat și lor gaz. Miercuri este programată o altă întâlnire la Ministerul Energiei, la care va participa și prefectul de Timiș, Eva Andreaș.

Situația apărută la Deta și în alte 4 localități din apropiere a intrat și în atenția Consiliului Județean Timiș.

Situația creată în localități din sudul județului Timiș, Moravița, Deta, Denta, Voiteg, ne arată cât de greșit este ca statul să nu își păstreze pârghiile necesare pentru a interveni atunci când interesele cetățenilor sunt afectate. Întreruperile repetate de gaz din localitățile respective sunt inacceptabile și solicit companiilor implicate, fie că este vorba despre distribuitori sau producători, să nu își regleze neînțelegerile pe seama populației din județul Timiș și să dea dovadă de responsabilitate. Profitul și rentabilitatea nu sunt argumente care să ne mulțumească din moment ce companiile nu oferă o soluție alternativă, fapt ce arată că nu au luat din timp măsurile necesare pentru ca situația actuală să fie evitată. Cred că trebuie ca toate autoritățile județene și naționale să intervină, indiferent că au sau nu competența legală, pentru ca asemenea practici să înceteze, iar firmele să înțeleagă că județul Timiș nu este un sat fără câini. Sper ca acum toată lumea devine conștientă de ce insist atât de mult cu proiectul BRUA și cu înființarea la nivelul județului a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz, acestea fiind o alternativă, poate singura, prin care să oferim atât cetățenilor, cât și firmelor private o soluție la sistemul actual. Vreau să asigur cetățenii că suntem alături de ei, le cunoaștem problemele și acționam pentru a identifica cele mai bune soluții„, a transmis Călin Dobra, președintele Consiliului Judeșean Timiș.

Firma care are în administrare sonda de la Partoș, OMV Petrom, și-a făcut publică poziția și arată că este dornică să rezolve problema.

Colaborăm cu operatorii rețelelor de distribuție și cu autoritățile relevante pentru oferi sprijin în identificarea unei soluții pentru persoanele afectate de întreruperea alimentării cu gaze.

În conformitate cu cadrul legal actual, obligația de identificare și implementare a unor soluții alternative de alimentare cu gaze revine concesionarilor de servicii de distribuție la nivel local.

Încă din 2012-2013, atât autoritățile statului, cât și operatorii rețelelor de distribuție din zonă au fost informați că producția de gaze la nivel local va scădea din cauza epuizării zăcămintelor, fiind necesară identificarea unor surse alternative de alimentare. În prezent, există o singura sondă de gaze în zona și, în conditiile declinului accelerat al producției, aceasta nu poate acoperi consumul de gaze la nivel local.

OMV Petrom face eforturi pentru a menține continuitatea alimentării cu gaze naturale și oferă sprijin operatorilor de distribuție pentru identificarea unor soluții alternative. Mai mult, compania este disponibilă să transfere o conductă de gaze deja existentă, care ar putea fi utilizată de operatorii de distribuție din zona pentru a suplimenta cu volume de gaze din SNT„, se arată într-un comunicat emis de OMV Petrom.

Problemele cu gazul in zona Deta nu sunt noi pleacă de la faptul că singura sondă productivă, cea de la Partoș aparține OMV Petrom, iar distribuitori sunt firmele Premier Energy și Delgaz Grid. Cei de la OMV vor însă să renunțe la această sonda, dar nicio firmă nu este interesată să preia infrastructura. Premier Energy este distribuitorul de gaze pentru Moravița, Voiteg, Banloc și Denta, iar în Deta distributia este asigurată de Delgaz Grid.

Articolul precedentTânăr prins cu droguri asupra sa de jandarmii din Timiș
Articolul următorCod galben de vânt puternic în Banat