Casele vechi dintr-o localitate din Banatul Montan vor căpăta o nouă înfățișare în 2019 cu ajutorul unor oameni cu suflet mare.

Asociația Acasă în Banat împreună cu voluntarii pe care i-au strâns de-a lungul timpului la alte proiecte vor merge în vara anului viitor în comuna Eftimie Murgu din județul Caraș Severin pentru un proiect unic în România,denumit „Color the village”.
Asociația împreună cu reprezentanți administrației locale, arhitecți și specialiști în design urmează să selecteze casele ce vor fi reabilitate. În paralel se vor achizitiona materiale de construcții și vopseluri, ce urmează să fie folosite pentru refacerea fațadelor imobilelor, dar și pentru vopsirea ferestrelor și a porților de la case.

Proiectul nostru este simplu pe de-o parte, dar complicat pe de alta parte: vrem să dăm culoare unui sat întreg. Practic, vom lua casă cu casă, vom vărui fațadele și vom vopsi ferestrele și porțile, gardurile, ca să dăm întregii comunități un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Așa cum, odată de mult, în Banat se „molăreau” (zugrăveau) toate casele o dată pe an, noi vom ajuta la zugrăvirea satului anul viitor. Practic, timp de câteva zile, în iunie anul viitor vom interveni pentru renovarea fațadelor acestor case, păstrând și punând în valoare elementele arhitecturale și decorațiunile originale. Îi vom coopta pe cei care vor să își refacă fațadele vom încerca să le oferim vopsea, iar celor nevoiași, bătrâni sau persoane care nu se descurcă singure, îi vom ajuta și cu forță de muncă, prin voluntarii noștri. Cum va arăta Eftimie Murgu după aceea? Va fi un sat colorat, plin de viață, un sat reînnoit, de care locuitorii lor vor fi mândri, iar turiștii îl vor vizita cu plăcere”, a declarat președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Comuna Eftimie Murgu a fost vizitată în acest an de mii de turiști, din România, dar și din Franța, Germania sau Anglia, care au venit să vadă morile de la Rudăria(denumirea veche a localității Eftimie Murgu). Primarul Mihai Vlădia speră ca după ce va fi dus la capăt acest proiect, vizitatorii să admire și casele din comună.

Eftimie Murgu este unul din puținele sate bănățene cunoscute pe plan național și chiar internațional, mulțumită complexului de mori de apă, vizitat de turiști din toată lumea. Ne dorim ca turiștii să își petreacă mai mult timp în sat, nu doar la mori, iar pentru asta trebuie să îi schimbăm aspectul. Știm că, odată cu zugrăvirea acestor case, totul se va schimba, însă noi ca administrație locală nu putem interveni în mod direct. Așadar, un astfel de parteneriat cu Asociația Acasă în Banat este binevenit și cred că împreună, vom reuși să punem în valoare satul, să îi redăm strălucirea de odinioară și să devină un punct turistic cu adevărat important”, a declarat primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia.

Comuna Eftimie Murgu se află la 170 e km de Timișoara și la 85 km de Reșița. Comuna are aproximativ 1600 de locuitori și aproximativ 700 de case. Comuna Eftimie Murgu (numită până în anii 70 Rudăria) este situată pe Valea Almăjului, în aria protejată Cheile Rudăriei. Cheile sunt cunoscute nu doar prin peisajele sale frumoase, cu căderi de apă și vegetație bogată, ci și prin rezervația morilor de apă, unică în această zonă a Europei. Complexul mulinologic de la Rudăria este monument istoric, inclus în patrimoniul național, e un muzeu viu deoarece morile încă funcționează, fiind folosite de localnici.

Articolul precedentTimișorenii vor plăti taxe mai mari, începând din 2019
Articolul următorUn tânăr a fost rănit într-un incendiu