Apa curge prin tavan, parchetul s-a umflat și stă să se destrame, zidurile s-au decojit, iar tencuiala e picată în multe zone, iar din cinematograful de altă dată au mai rămas un hol și casele de bilete care arata acceptabil.

Aceasta este imaginea pe care o descoperă în prezent oricine trece pragul clădirii în care cu ani în urmă funcționa cinemtograful Studio. E un imobil aflat în plin centrul Timișoarei, la doi pași de Fantana cu Pești sau de clădirea Operei, dar care de ani buni a rămas înm paragină. Acum, Primăria a reintrat în posesia clădirii după ani de lupte prin instanțe și imobilul va căpăta o nouă înfățișare și o nouă funcționalitate. Planurile?… Deja există.

Nu o să mai fie un cinematograf. O să fie o clădire deschisă, care o să aibă o grămadă de spații care vor fi cu acces liber la public. Adică în afară de cele două săli de cinema o să mai fie loc pentru cafeneaua de la parter, spațiul de HUB și cel expozițional și terasa de sus vor fi libere, cu acces la public în fiecare zi. Evident, la film se va intra cu bilet, dar va fi o clădire mult mai deschisă decât un cinema clasic în care te duci, ai plătit biletul și ai intrat. Asta va fi o clădire mai deschisă cu diverse activități. Vor fi două săli de proiecție și se va putea proiecta și pe terasa de la ultimul nivel într-un regim de cinema de vară… Va fi o
camera de proiecție în care va fi operator și încă una în care va fi un proiector. Adică pentru sala mică, de 80 de locuri, nu va fi nevoie de om acolo. Una va fi de 80 de locuri și cealaltă de 200. Sus pe acoperis vor fi undeva la 80 de locuri, capacitate limitată de pompieri„, a declarat arhitectul Dan Munteanu.

Sala va fi refăcută prin intermediul unui parteneriat între Primăria Timișoara, Ambasada Franței, Institutul Cultural Francez și Groupama, iar propiectul a fost prezentat în fața Ambasadorului Franței, Michelle Ramis, venită la Timișoara pentru a asista la Festivalul Filmului Francez.

Obiectivul e ca sala sa fie deschisă în 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, putând astfel să gâzduiască și să ofere publicului timișorean evenimente cinematografice remarcabile…Primul motiv este că noi avem la București o sală de cinema independentă unde se promovează filmul european, care funcționează foarte bine, credem că sala de aici poate să fie o replică a celei din București. Și pentru că Ambasada Franței susține diversitatea culturală, știm că la Timișoara sunt săli de cinema în cele două centre comerciale, multiplex, dar este nevoie și de o sală independentă care să promoveze filmul european, filmul de autor, filmul de artă” a spus Michelle Ramis la prezentarea proiectului cinematografului
Studio.

Noua sală va avea un hol de intrare mult mai încăpător decât cel din zilele noastre, iar în locul sălii de peste 280 de locuri din prezent, vor fi amenajate două cinematografe. La un alt etaj urmează să fie amenajat un spațiu expozițional, iar pe acoperiș urmează să fie amenajat un cinematograf în aer liber.

Am colaborat cu specialiștii timișoreni în domeniu, cu cei mai mari cineaști pe care îi avem, și în studiul arhitectural pe care îl avem la ora actuală se regăsesc toate doleanțele specialiștilor în domeniu, care desigur se potriveau cu ceea ce avem, și putem avea, prin transformări și amenajări corespunzătoare acolo. Eu am convingerea că vom avea probabil pe undeva prin 2020 o cinematecă foarte funcțională, frumoasă, atractivă, și evident nu va fi ceva ce își propune să facă concurență cinematografelor comerciale. Vom organiza acolo inclusiv festivaluri pentru că totul este gândit astfel încât sa fie calificabilă o ofertă din partea noastră de a găzdui așa ceva la un nivel destul de ridicat… Una peste alta eu sunt mulțumit de proiect, am și câteva sugestii de îmbunătățire a lui, care în mod cert ar presupune costuri mai mari decât cele avute în vedere de proiectanți, dar eu consider că atunci când vrei să faci ceva, trebuie să o faci la cel mai inalt nivel și în plan secundar să te preocupe costurile. În prim plan trebuie să fie funcționalitățile, atractivitatea, valoarea în exploatare a obiectivului” a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Fostul cinematograf Studio nu este singurul pe care Primăria Timișoara vrea să îl refacă. Cinematograful Timiș, care se află la doi pași de primul, tot în centrul Timișoarei, urmează să fie trransformat în sală de spectacole, dar una în care să poată fi proiectate și filme.
Alte 6 asemenea spații, recuperate de municipalitate de la RADEF urmează și ele să fie reamenajate. Acestea se află în diferite cartiere ale orașului, iar în acestea vor fi amenajate centre culturale.

Articolul precedentAccident într-o intersecție din Timișoara. Șoferii s-au luat la bătaie. Foto
Articolul următorDuel de suflet pe Marele Oval de la Timișoara. Gloriile Banatului împotriva vedetelor Naționalei