Socotite monumente de arhitectură industrială și având un aspect impresionant, cele câteva elemente arhitecturale rămase în picioare din fostul mare vomplex al abatorului vechi din Timișoara primesc o nouă șansă. După ce s-au avansat, de-a lungul timpului, diverse variante de amenajări pe terenul respectiv, de la un mall la un cartier rezidențial sau clădiri de birouri, acum s-a intrat într-o nouă etapă care cuprinde renovare părților vechi ale complexului.

În cea mai recentă ședință a Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism de pe lângă Primăria Timișoara s-a discutat despre transformare zonei vechiului abator într-un cartier nou, de blocuri și spații comerciale, respectiv officeLucrările ar urma să debuteze tocmai cu  reabilitarea clădirilor cu valoare istorică.

Specialiștii au dezbătut documentația aferentă proiectului „Etapa1 de dezvoltare, reabilitarea monumentului: «Reabilitare clădiri Ansamblu Monument Abator – intervenții structurale și nestructurale pe interior și exterior (…) Demolare parțială gard existent. Organizare de șantier”. Și tocmai gardul s-ar putea dovedi o problemă. 

„Pentru ca spațiul să fie legat de oraș, trebuie să funcționeze fără gard. Este ceea ce am și propus Ministerului Culturii, care însă a cerut menținerea acestuia, deși jumătate din el este din prefabricate, realizat în ultimii ani de comunism. Noi vrem să-l demolăm, dar să menținem poarta. Urmează să mai vedem la Ministerul Culturii. În ultimii 100 de ani n-a putut nimeni să vadă ce este după acel gard, este spațiul public de care are nevoie cartierul”, a declarat în cadrul ședinței arhitectul Dudu Radoslav.

Clădirile istorice existente vor fi reabilitate și vor deveni spații destinate activităților de tip office.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentEuropa STINGE lumina: începe marea raționalizare! Țara noastră trebuie să înregistreze un consum mai mic de energie cu 15%
Articolul următorSocietatea de termoficare din Timișoara, între zeci de debranșări și pregătiri pentru iarnă