Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, organizează a doua ediția a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”. Securitatea Balcanilor va fi discutată de invitați cu o vastă experiență profesională.

Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la provocările la securitatea și stabilitatea Balcanilor, care pot afecta și securitatea Europei în ansamblu. Totodată va fi dezbătută strategia Uniunii Europene pentru regiunea Balcanilor, din perspectiva Președinției semestriale a Consiliului UE deținută de Austria și apoi de România. Provocările clasice și emergente de securitate vor fi analizate în cadrul a două sesiuni distincte, la fel și amenințările din spațiul cibernetic. Evenimentul are 5 sesiuni deschise care acoperă temele de interes pentru securitatea României și a zonei învecinate.

La conferință participă miniștrii de externe din România și Serbia, precum și membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai mediului academic și de specialitate din România, Austria, Croația, Turcia, SUA, Israel, din partea NATO și ONU.

Evoluția evenimentelor din ultimii ani demonstrează că regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis începând de anul trecut să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României. Ne bucură faptul că deja putem vorbi de o tradiție și că acest eveniment a ajuns la a doua ediție.”, se arată într-un comunicat al Universității de Vest.

Articolul precedentAmenzi date de polițiștii locali din Timișoara pentru timișorenii care nu s-au ocupat de deratizare și dezinsecție
Articolul următorAlbanezi opriți la frontieră