După ce a luptat în ultimii doi ani să aducă vechile săli de cinematograf în grădina proprie, Primăria Timișoara începe transformarea acestora.

Primele săli care vor intra în refacere sunt Victoria și Dacia, însă deocamdată s-a dat drumul doar la licitația pentru proiectare. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu.

Start program reabilitare cinematografe în Timișoara. Primele două foste cinematografe (Victoria, piața Bălcescu și Dacia, piața Dacia) au intrat oficial în procesul de reabilitare și refuncționalizare prin publicarea în sistemul electronic de achiziții a anunțului de participare la licitația de proiectare. Parte a programului investițional în domeniul cultural și parte a candidaturii Timișoarei la titlul de capitală culturală europeană, fostele cinematografe vor deveni spații multifuncționale culturale, dotate cu aparatura de proiecție, dar potrivite și pentru alte arte ale spectacolului și nu numai (teatru, concert etc.). Excepție face Cinema Studio, care va deveni exclusiv cinematograf de artă prin colaborarea cu Institutul Francez și organizațiile din domeniul promovării filmului din Timișoara„, a scris Dan Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Primăria a încheiat în luna decembrie a anului trecut procedurile de preluare a șapte săli de cinema de la RADEF. Multe dintre ele sunt însă într-o stare catastrofală. Degradarea cea mai vizibilă se înregistrează la cinematograful din Piața Dacia. Aici literele care dădeau numele cinematografului au dispărut, în sala de la intrare sunt cioburi peste tot, dar și sticle de plastic sau de geam. Intrările în cinematograf sunt blocate de două schele mari de metal.

Cinematograful Victoria este și el într-o stare aproape la fel de dezastruoasă, iar intrările au fost sigilate de multă vreme.

Alte patru cinematografe din oraș, Arta, Freidorf, Unirea, Victoria și Fratelia, dar și grădina de vară Arta, își vor schimba fața în anii următori.

Cinematograful Timiș, care se află în centrul Timișoarei, este singurul care este încă funcțional, cu toate că nici aici nu se mai proiectează filme de ceva timp.

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Articolul precedentS-a crezut pilot de raliu pe un bulevard mare din Timișoara. Aventura unui tânăr întreruptă de polițiști
Articolul următorIncendiu de pădure între Nădrag și Fârdea