40% dintre timișoreni folosesc mașina ca să se deplaseze în oraș și doar 23% aleg să meargă cu mijloacele de transport în comun. Datele reies dintr-un studiu realizat în ultimul an de Agenția Regională de Dezvoltare Vest în colaborare cu o universitate din Londra și pus la dispoziția Primăriei Timișoara.

Sunt mai multe motive pentru care oamenii preferă să se deplaseze cu automobilul în defavoarea celor alternative, spune profesorul Constantin Rezlescu, de la University College London.

“Am fost suprins să constat că aproape 70% din toate gospodăriile din Timișoara au cel puțin o bicicletă. Cred că este un potențial foarte mare de a pune la treabă bicicletele respective. Când participanții au fost rugați să descrie transportul public, cuvintele principale folosite: întârziere, mizerie, aglomerat. De asemenea se constată foarte multe informații legate de siguranța deplasării cu bicicleta și de lipsa pistelor pentru biciclete. Principalele concluzii: o treime dintre șoferi ar lăsa mașina acasă dacă ar avea alternative. Percepția este că deplasarea cu mașina e confortabilă dar nu e economică și, surprinzător, șoferii par să realizeze că mașina nu este cel mai rapid mijloc de transport pe distanțe scurte și medii, deci sunt deschiși la alternative”, spune profesorul Constantin Rezlescu.

Un început bun pentru administrația locală care vrea se folosească de aceste date ca să îi determine pe timișoreni să renunțe la mașini, spune primarul Dominic Fritz.

“Pentru viitorul calității vieții în Timișoara e absolut necesar să creștem participarea în transportul în comun, să creștem participarea cu bicicleta în trafic, să creștem numărul oamenilor care se deplasează pe jos. Toate aceste lucruri necesită, pe de o parte, investiții majore în infrastructură, îmbunătățirea calității serviciilor, o îmbunătățire a infrastructurii pistelor de biciclete, o îmbunătățire a infrastructurii pentru pietoni. Știm că trebuie să încurajăm oamenii să se și folosească de aceste ocazii”, spune primarul Dominic Fritz.

La chestionarul realizat online au participat 1.182 de timișoreni, majoritatea bărbați. Dintre respondenți, cei mai mulți locuiesc în cartierele orașului, 68%, iar peste 70% au declarat că sunt angajați. În context, primarul Timișoarei a anunțat că va demara un proiect pilot pentru un coridor de piste pentru biciclete în cartiere și că administrația va investi în reînnoirea flotei de transport în comun.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentCULISE STATULUI PARALEL. Puternicul lider al sindicatului Metrorex. S-a descoperit plasa de siguranță a lui Ion Rădoi
Articolul următorSerul de la AstraZeneca va fi administrat în cabinetele medicilor de familie, la Timisoara