Medicii veterinari din Timiș au intrat în alertă după ce a fost depistată o posibilă pestă porcină africană. Proprietarii animaelelor le-au cumpărat fără să aibă documente veterinare de la marginea comunei Giroc.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că vineri seară s-a primit o sesizare de la un laborator că există o suspiciune de pestă porcină africană la câțiva porci din comuna Belinț.
Conform procedurilor, probele prelevate au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animala București – Laborator Național de Referință pentru confirmarea diagnosticului.
”În urma investigațiilor preliminare, a rezultat ca în perioada 10-11.01.2019 au fost cumpărate, de către două persoane din satul Belinț și o persoană din satul Bârna, un număr de 25 capete tineret porcin, de la o exploatație situată în extravilanul localității Giroc, județul Timiș. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare și nici însoțite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripțiile respective nefiind anunțati de aceste tranzacții, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislației. Până la data apariției rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine”, transmite ANSVSA.
Investigațiile vor continua și în zilele următoare. Centrul Județean de Control al Bolilor, a fost convocat pentru analizarea situației și adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane.
D.S.V.S.A. Timiș solicită, în continuare crescătorilor de porcine, să nu procedeze la achiziții de porcine neidentificate prin crotalii și fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcilor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate face doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală.
Orice caz de moarte sau îmbolnavire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoștința autorităților sanitare veterinare.
Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.