Devansarea alegerilor prezidențiale ajunge pe masa parlamentarilor! După ce s-au contrazis la declarațiile comune, liberalii și social-democrații trebuie să dezbată astăzi și să dea raport pe proiectul UDMR care le va permite să organizeze alegerile pentru Palatul Cotroceni în luna septembrie. Sunt tensiuni uriașe pe această temă pentru că modificarea calendarului va avantaja doar unul dintre partide, care va da candidatul pentru prezidențiale.

Comisia juridică de la Senat a pus pe ordinea de zi proiectul de lege care ar permite ca alegerea președintelui să fie făcută cu până 90 de zile înainte de expirarea mandatului. Deși liberalii și social-democrații au avut declarații comune privind importanța colaborării și a dialogului în politică, acestea par să se fi spulberat în fața intereselor partizane. Dezbaterea din Parlament se anunță a fi lungă și tensionată, cu ambele părți hotărâte să-și apere pozițiile și să obțină beneficii politice din această situație.

Parlamentarii UDMR au depus, la jumătatea lunii decembrie, un proiect de lege prin care se propune ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege. Această inițiativă va fi astăzi discutată la Comisia juridică din Senat și e posibil să intre la vot în plenul forului. 

Articolul precedentActorul român Sebastian Stan, premiat cu Ursul de Argint la Berlinală
Articolul următorPeste 70% dintre bărbați regretă că s-au căsătorit. Care sunt principalele motive