Imagini de arhivă vor fi proiectate pe fațada Operei și pe pavimentul din fața ei, în speranța de a reface vizual și sonor atmosfera de atunci. Totul are rolul de a forma o imagine de ansamblu a ceea ce a însemnat ziua de 20 decembrie 1989.
 
20 decembrie e ziua în care Revoluția s-a mutat din stradă în balconul Operei. Tot atunci s-a înființat primul partid politic – Frontul Democrat Român. Atunci s-a unit orașul cu adevărat, în stradă. Mulţimi de oameni de toate categoriile s-au revărsat pe străzi, iar din balconul Operei, Timișoara a fost declarată primul oraș liber din țară.
 
Toate imaginile care vor curge pe fațada Operei au fost gândite pentru a putea simți oricine ce a însemnat orașul, comunismul, comunitatea și conectarea de atunci și acolo, și a înțelege cum s-a făcut istoria de fapt. Scopul suprem al acestui proiect de conștientizare este acela de a aduce în față puterea comunității și a revoluționarilor și de a-i cinsti pe cei fără glorie.
 
Imaginile sunt, poate, prea puțin pentru a putea pătrunde frica celor ieșiți pe străzi, îmbibată cu dorința de libertate, mai presus de orice, inclusiv a propriei vieți.
Video proiecția va avea loc între orele 18:00 și 22:00.
 
Foto: Facebook – Primaria Timisoara
 

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentRomânia, codașa Uniunii Europene la salariul minim. Ce loc ocupăm în clasamentul european
Articolul următorPompierii de la ISU Timiș, în căutarea oamenilor străzii afectați de frig