Parcul Societății de Transport Public Timișoara se va îmbogăți cu tramvaie noi, dupa ce Primăria va cumpăra minim 16 garnituri, produse de o firmă din Turcia.

La licitația organizata de Primaria Timisoara pentru achiziționarea de tramvaie au participat polonezii de la Pojadzy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna și turcii de la Bozankaya Otomotiv MAK. IML ITH VE IHR, oferta celor din urmă fiind cea mai avantajoasă.

Valoarea contractului este de peste 33 de milioane de euro fără TVA, aceasta însemnând peste 2 milioane de euro/bucată, fara TVA.

Banii pentru cumpărarea tramvaielor noi vor fi asigurați în cea mai mare parte prin fonduri europene.

Semnarea contractului cu compania turcă, pentru cumpărarea tramvaielor este prevazută pentru săptămâna viitoare. Iar garniturile ar urma să ajungă la Timișoara începând de anul viitor, în mai multe tranșe. În total este vorba despre minim 16 tramvaie și cel mult 40 de garnitruri.

Noile tramvaie vor fi articulate, vor putea circula atât electric, cât și pe baterii care conferă o autonomie de 63 de kilometri.

Am avut o ofertă din Turcia și una din Polonia. A câștigat oferta firmei Bozankaya, cea din Turcia, care pe lângă faptul ca are prețul mai mic, ofera și o autonomie de mers fără curent de 63 de km, ceea ce e remarcabil. S-a cerut în caietul de sarcini, dar cerința minimală a fost de 15 sau 10. Nu se pune limită superioară, minimum 10 km să meargă fără curent. Trebuie înțeles ca o astfel de autonomie este foarte utilă în cazul penelor de curent. Chiar ieri am avut o astfel de situație, în care tramvaiele nu au putut circula din cauza unei pene. Dacă am fi avut astfel de tramvaie, ar fi comutat automat pe varianta alternativă de motorizare și ar fi continuat cursa, fără nicio perturbare. S-au dat puncte pentru tot ce a însemnat mai multe de 10 km cât era impus să fie autonomia minimală. Mai întâi noi am pus o cerință mai ridicată la acest capitol, dar în etapa de clarificări ni s-a sesizat că nu există posibilitatea de a asigura o autonomie așa de ridicată. Ori iată că am avut o ofertă cu autonomie peste așteptările noastre”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Tramvaiele vechi care circulă acum în Timișoara au fost fabricate între anii 1962 și 1973 și au depăsit cu mult momenul la care puteau fi casate. De asemenea, mai curculă 30 de tramvaie ”Armonia” care au fost recondiționate recent de Primăria Timișoara. În present, în Timișoara, parcul de tramvaie numără 60 de garnituri.

sursa foto: bozankaya

Articolul precedentMotociclist rănit după ce a fost izbit de o mașină în apropiere de Timișoara
Articolul următorUn medic stomatolog din Timișoara s-a sinucis după o postare pe Facebook