Trenul care îi duce pe delegații vestului spre Alba Iulia a plecat, miercuri dimineață, din gara de Nord din Timișoara. Călătoria reconstituie drumul parcurs de reprezentanții bănățenilor din 1918.

Reprezentanţi din 20 de localităţi şi comune din Timiş vor parcurge, cu trenul, drumul spre Alba Iulia, în amintirea călătoriei din 1918.  Proiectul aparține Direcției Județene de Cultură Timiș, care a suportat și costul biletelor de tren.

“ Am identificat în județul Timiș 42 de primării care și-au trimis în 1918 reprezentanți la Alba Iulia, le-am trimis scrisori prin care am rugat să își desemneze din nou reprezentanții în 2018. Aproximativ 20 de primării au răspuns solicitării noastre. De ce Trenul Unirii?  Pentru că în 1918 delegații bănățeni au plecat la Alba Iulia cu un tren special care s-a format din Lugoj”, spune Victor Bunoiu, de la DJCT.

Din Timiș au plecat spre Alba Iulia 100 de persoane. În 1918, au călătorit la Alba Iulia 270 de delegaţi cu mandate de reprezentare din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Articolul precedentSe anunță ger în Banat
Articolul următorOficiile poştale închise