Zâmbetul este considerat cel mai important accesoriu. Expresiile faciale ne influențează imaginea în fața celorlalți, iar zâmbetul aduce, deseori, reacții pozitive de la oamenii din jurul nostru. Un zâmbet sincer poate preveni multe conflicte, fiindcă poate alunga orice tensiune și creează o interacțiune mai plăcută între persoane. De asemenea, zâmbetul este reflexia unei stări generale de bine sau de fericire. Mai mult decât atât, zâmbetul poate reduce stresul și te poate face mai atrăgător.
Toate acestea reprezintă motive întemeiate pentru a zâmbi mai des. Însă, cum faci acest lucru, dacă nu ești obișnuit și nu ai încredere în tine? Iată 5 sfaturi utile pentru a învăța să zâmbești cu adevărat.
1. Ai grijă de igiena orală!
Nu poți zâmbi cu încredere, dacă respirația ta e urât mirositoare sau dacă ai resturi alimentare între dinți. Asigură-te că te speli pe dinți de 2 ori pe zi și că folosești ața dentară după fiecare masă. De asemenea, utilizează apă de gură ca să scapi sau să elimini riscul de a suferi de halenă (respirația urât mirositoare). Aceasta poate apărea din cauza bacteriilor care se acumulează în cavitatea bucală, iar apa de gură are proprietăți antibacteriene. Halena poate apărea, însă, și din cauza cariilor, de aceea din când în când, este indicată o vizită la medicul stomatolog.
Consultul stomatologic de rutină, o dată la 6 luni, prezintă o importanță deosebită pentru păstrarea sănătății orale. Consultul și periajul profesional ajută la prevenirea problemelor dentare care te-ar putea împiedica să zâmbești.
2. Corectează-ți defectele care te complexează!
Multe defecte sau probleme la nivelul dinților creează complexe care nu te lasă să zâmbești larg. Depunerile de tartru („pietre pe dinți”) de culoare galben-brună sunt una dintre cele mai comune probleme care afectează aspectul estetic al danturii. Detartrajul este o procedură accesibilă, care rezolvă această problemă.
Alte probleme pot fi defecte ale dinților, lipsa unor dinți sau smalțul îngălbenit. Toate acestea scad încrederea de sine. Însă din fericire, există proceduri de estetică dentară în Timișoara și nu numai, prin care aceste probleme pot fi ameliorate sau chiar înlăturate.
3. Exersează-ți zâmbetul!
Dacă nu ai încredere în zâmbetul tău, poate ai o impresie greșită despre propria persoană. Ar putea fi util să petreci mai mult timp în oglindă, să te descoperi și să te accepți așa cum ești. Zâmbește larg în oglindă și privește-te din mai multe unghiuri. Poți încerca mai multe tipuri de zâmbete, astfel încât să îl identifici pe cel care te avantajează. Însă, nu uita că, de departe, cel mai frumos zâmbet este cel natural.
Exersarea zâmbetului te poate ajuta și să te obișnuiești să faci acest gest mai des, natural, fiindcă îi induci creierului această acțiune.
4. Dă-ți voie să zâmbești cu adevărat, atunci când simți nevoia.
Este important să dai frâu liber sentimentelor pozitive și să le exprimi prin zâmbet. Probabil că ți-ai stăpânit zâmbetul de multe ori, din cauza încrederii scăzute de sine. Însă, exteriorizarea sentimentelor te ajută să le trăiești mai intens. Zâmbește sincer atunci când simți nevoia și nu te mai chinui să îți ascunzi dantura. Deși unele persoane au impresia că zâmbetul lor nu este atrăgător, nu uita că oamenii sunt mai frumoși când zâmbesc. Persoanele cu încredere de sine scăzută au o imagine de sine distorsionată și se subapreciază, însă, realitatea este cu totul alta.
5. Bucură-te de reacțiile pozitive din jurul tău!
Este demonstrat că zâmbetul este răsplătit cu alt zâmbet. Cu alte cuvinte, dacă îi zâmbești cuiva, persoana respectivă îți va întoarce gestul, involuntar. Zâmbetul te face mai carismatic și mai plăcut de cei din jur, iar acest lucru se va vedea pe fața acestora. Hrănește-ți încrederea de sine prin aceste reacții pozitive, și, astfel, vei fi motivat să zâmbești mai mult.
Așadar, ia în considerare aceste sfaturi pentru obține încrederea în tine și în zâmbetul tău, iar perspectiva asupra propriei persoane și asupra vieții s-ar putea schimba într-un mod pozitiv.