Școli fără autorizație de funcționare, cursuri ținute după amiaza sau în containere și chiar o grevă japoneză. Aceste sunt câteva dintre problemele începutului de an școlar, în județul Timiș.
În județul Timiș există 7 unități de învățământ neautorizate: Școala Primară din Ciacova și grădinițele din Cliciova, Chevereșu Mare, Ivanda, Topolovățu Mare, Sânpetru Mic și Folea. Problemele pentru care nu au primit autorizație sunt diverse, în principal lucrări aflate încă în derulare. Toate aceste unități de învățământ își pot însă derula activitatea și până la obținerea autorizației.
Există însă și școli din Timișoara care au primit certificare negativă, din cauza unor lucrări nefinalizate. Acestea sunt Colegiul Național Bănățean, Colegiul Tehnic I.C.Brătianu, Școala Generașă 25 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 53.
Alte 25 de școli din Timișoara și 20 din Lugoj sau Făget funcționează pe baza unor autorizații sanitare emise înante de OMS 1030/2009.
Nici în acest an școlar nu s-a reușit rezolvare situației școlilor unde, din lipsă de spațiu, cursurile se desfășoară și după amiaza. La Liceul “Grigore Moisil”, Școala Gimnazială nr. 21, Școala Gimnazială “Avram Iancu”, Școlala Generală nr. 24, Liceul cu program Sportiv “Banatul” cursurile se vor elevii vor avea ore chiar și până la 20.00.
Încep anul școlar în grevă japoneză dascălii de la clasele I – IV din școlile cu predare în limba minorităților naționale. Aici, datorită unei modificări legislative de ultimă oră s-a ajuns în situația în care învățătoarele nu mai sunt calificate să le predea micuților Limba și Literatura Română. Pentru rezolvarea situației, dascălii, părinții, sindicatele și reprezentanții organizațiilor minorităților naționale au inițiat diverse demersuri.