Primul prefect al Timișului după 1990, profesorul și inginerul Decebal Anastasescu și-a început călătoria spre împărăția lui Dumnezeu, duminică, chiar de Ziua Unirii 2021.
Cunoscut ca unul din specialiștii de marcă ai domeniului construcțiilor, dr. Decebal Anastasescu a fost obligat de regimul comunist să renunțe la cariera universitară, fapt pentru care s-a dăruit, cu trup și suflet, profesiei de inginer și s-a remarcat mai ales ca reputat specialist în proiectarea structurilor de rezistență.
Activ și în domeniul cercetării, dr. inginer Decebal Anastasescu a publicat peste 130 de articole și comunicări în revistele de specialitate, precum și o carte privind structurile spațiale, apărută și în limba engleză.
Pe lângă activitatea profesională, științifică și de cercetare, Decebal Anastasescu, primul prefect al Timișului (după 1990), a fost un om credincios, mereu preocupat de spiritualitatea creștin – ortodoxă, nelipsit de la sfânta Liturghie oficiată în catedrala mitropolitană, cunoscător de excepție și iubitor al patrimoniului istoric și cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Aflat într-o legătură trainică de prietenie cu mitropolitul Nicolae Corneanu, profesorul dr. inginer Decebal Anastasescu a fost ales membru al Adunării Eparhiale și al Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Timișoarei.
În calitate de consilier eparhial, Decebal Anastasescu a fost nelipsit de la ședințele forurilor noastre eparhiale, aportul său la rezolvarea problemelor tehnice privind bisericile și așezămintele bisericești fiind remarcabil. Pe lângă faptul că, în cadrul ședințelor lunare, era consultat cu privire la problemele de rezistență apărute la lăcașurile de cult, unele afectate de cutremur, regretatul specialist Decebal Anastasescu s-a deplasat, în repetate rânduri, pentru a cerceta la fața locului situația și a făcut, apoi, propuneri concrete de consolidare a clădirilor și bisericilor noastre.
„Fiu credincios al Bisericii, profesorul dr. Inginer Decebal Anastasescu rămâne în amintirea noastră ca un reper de moralitate, cinste și corectitudine, de dăruire pentru valorile culturale și patrimoniale, familist convins, preocupat de problemele existențiale și mereu pregătit să fie de folos, ori de câte ori se făcea apel la cunoștințele sale profesionale.
În numele părintelui mitropolit Ioan și al membrilor Adunării Eparhiale, transmitem familiei Anastasescu sincere condoleanțe și deplina noastră compasiune pentru pierderea suferită. Dumnezeu să-l odihnească în cetele drepților!” -este mesajul Mitropoliei Banatului.
Sursa: Realitatea de Timis