După ce a zburat mii de kilometrii, a traversat Sahara și a iernat în zone de conflict precum Siria sau Cisiordania, un șerpar, o pasăre migratoare, a murit în România, lângă o pădure din județul Timiș. Povestea lui a fost refăcută cu ajutorul datelor înregistrate de dispozitivul de monitorizare pe care ornitologii din Ungaria i l-au pus în urmă cu trei ani.

Șerparul este o specie care poate avea o viată de până la 17 ani. Populația europeană a speciei este mică, cuprinsă între 8400-13000 de perechi. Tocmai de aceea ornitologii urmăresc cu atenție exemplarele, pentru a vedea ruta pe care o urmează in timpul migrației de iarnă, spre zone mai calde. A fost si cazul lui Örs, un șerpar căruia i s-a pus un transmițător satelitar de către ornitologii maghiari.

Conform datelor furnizate de acesta, pasarea a ajuns până lângă Ierusalim, în Cisiordania, Siria, respectiv Sudan și Sudanul de Sud. Același șerpar a traversat de doua ori deșertul Sahara. În septembrie, semnalul emițătorului se stinge. Ultima locație indicată este lângă o pădure protejată din județul Timiș. Șerparul Ors este găsit mai apoi mort, în zona respectivă. Pasărea s-a electrocutat pe un stâlp electric de medie tensiune.

În majoritatea statelor europene liniile de medie tensiune au sisteme de protecție, pentru ca păsările sa nu se curenteze.

Articolul precedentAtenție, șoferi! Circulație închisă pe autostradă
Articolul următorȘofer inconștient oprit de polițiști în trafic și sute de amenzi date în weekend la Timișoara