După ce a zburat mii de kilometrii, a traversat Sahara și a iernat în zone de conflict precum Siria sau Cisiordania, un șerpar, o pasăre migratoare, a murit în România, lângă o pădure din județul Timiș. Povestea lui a fost refăcută cu ajutorul datelor înregistrate de dispozitivul de monitorizare pe care ornitologii din Ungaria i l-au pus în urmă cu trei ani.

Șerparul este o specie care poate avea o viată de până la 17 ani. Populația europeană a speciei este mică, cuprinsă între 8400-13000 de perechi. Tocmai de aceea ornitologii urmăresc cu atenție exemplarele, pentru a vedea ruta pe care o urmează in timpul migrației de iarnă, spre zone mai calde. A fost si cazul lui Örs, un șerpar căruia i s-a pus un transmițător satelitar de către ornitologii maghiari.

Conform datelor furnizate de acesta, pasarea a ajuns până lângă Ierusalim, în Cisiordania, Siria, respectiv Sudan și Sudanul de Sud. Același șerpar a traversat de doua ori deșertul Sahara. În septembrie, semnalul emițătorului se stinge. Ultima locație indicată este lângă o pădure protejată din județul Timiș. Șerparul Ors este găsit mai apoi mort, în zona respectivă. Pasărea s-a electrocutat pe un stâlp electric de medie tensiune.

În majoritatea statelor europene liniile de medie tensiune au sisteme de protecție, pentru ca păsările sa nu se curenteze.