Direcția Sanitar Veterinară Timiș a început  mai multe campanii sanitare veterinare de interes major, după alerta de pesta porcină și posibilitatea apariției altor boli la animalele din gospodării.

“În perioada 15 octombrie – 15 decembrie anul curent, in județul Timiș, la fel ca în întreaga țară,  se desfășoară acțiunea de inspecții sanitare veterinare în exploatațiile nonprofesionale – gospodăriile populației, în vederea identificării animalelor existente și a examinirii clinice a acestora. Importanța acestor verificări obligatorii este extrem de mare, datorită evoluliei maladiei pesta porcină africană”, transmit reprezentanți DSV Timiș.

Costurile acțiunii sunt subvenționate de stat. O altă campanie majoră, specifică perioadei, este vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor din gospodării. Deși frecvența cazurilor de rabie s-a redus semnificativ în ultimii ani, în județul Timiș  nemai fiind înregistrat niciun caz în ultimii cinci ani boala, care se transmite de la animale la om, este prezentă în teritorii vecine județului nostru

Astfel, este obligatorie vaccinarea, iar pentru câini și identificarea prin microcip, urmată de înscrierea lor în evidențele veterinare. Contravaloarea vaccinului, este suportată de stat. La fel și contravaloarea manoperei de vaccinare, pentru câinii identificați prin microcip electronic.

 A treia campanie, este cea de vaccinare a galinaceelor, împotriva pseudopestei aviare, vaccinare la fel, obligatorie, ce permite ținerea la distanță a acestei boli, incurabile pentru păsări și care poate produce pagube importante prin mortalitatea deosebită și cheltuielile legate de misiunile de asanare a eventualelor focare Costurile vaccinului și ale manoperei de vaccinare, sunt suportate de către proprietarul păsărilor, conform legislației in vigoare.

Articolul precedentIncendiu în complexul studențesc din Timișoara. Trei oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale
Articolul următorIncendiul din campusul studențesc de la Timișoara provocat de o mână criminală. Un bărbat a fost reținut de polițiști