ambrozia alergie timisoara
Ambrozia le da batai de cap timisorenilor

Ambrozia, supranumită și iarba pârloagelor, este o plantă puternic alergenă. Polenul ei dă mari bătăi de cap celor cu alergii respiratorii.

Ambrozia crește alături de alte buruieni. Terenurile virane sau cele pe care există construcții părăsite sunt un adevărat rai pentru răspândirea ambroziei. Sute de timișoreni, dar și locuitori ai comunelor învecinate, suferă din cauza plantei, apărută pe suprafețe întinse.

 Vestea bună este că luna septembrie este, teoretic, ultima în care polenul ambroziei se mai răspândește. Vestea proastă, că  vremea călduroasă ar putea prelungi sezonul alergiilor provocate de el. În plus, anul viitor, câmpurile cu ambrozie vor fi din nou la locul lor. Ba chiar mai extinse, ținând cont că o singură plantă matură poate elibera până la 30.000 de semințe. Ele  își păstrează calitățile germinative 35-40 de ani.

 “Singura metoda este defrisarea ambroziei și ulterior erbicidarea totală. Compania noastra defrișează lunar peste 10 hectare de ambrozie, cumulat. Deși perioada de înflorire este în august-septembrie, ambrozia își arată primele semne încă de la începutul verii. Asta atât prin creșterea rapidă datorată ploilor abundente din Banat cât și prin simptomele celor alergici.” spune Samuel Mariș, managerul unei firme specializate în amenajarea spațiilor verzi.

 Medicii consideră alergia la ambrozie o problemă cât se poate de serioasă.

 “Pacientul care suspicionează că suferă de acest fel de alergie trebuie să se prezinte la medic. Doar testele, cutanate și de sânge, pot confirma suspiciunea. Tot medicul este și cel care prescrie tratamentul, în funcție de un cumul de factori care include și istoricul medical al celui suferind. În plus, anumite medicamente utilizate pentru tratarea alergiei se folosesc doar pe timp limitat și în doze bine stabilite.”, consideră medicul Alexandru Oprițeanu.

 În acest an, la Timișoara, polițiștii locali au aplicat sute de amenzi proprietarilor de terenuri care nu le-au întreținut astfel încât să prevină apariția buruienilor cu potențial alergen.

 “Poliția Locală Timișoara atrage atenția că potrivit HCL 371/2007 modificată, persoanele fizice și juridice sunt obligate să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, a vegetației ierboase, să colecteze și să transporte deșeurile rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin”, conform reprezentanților Poliției Locale Timișoara.

 Experții Comisiei Europene au declarat ambrozia „specie periculoasă pentru sănătate” și au pus-o pe o listă neagră.

Articolul precedentA dat foc la masina dupa o plimbare nocturna. Surpriza pentru politstii ajunsi la fata locului
Articolul următorExperimente științifice în aer liber, sute de copii entuziasmați