Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeş” din Timişoara a primit un analizator automat de imunologie.
Aparatul, unic în vestul ţării, poate stabili dacă plasma prelevată de la un donator care a avut COVID-19 îndeplineşte criteriile necesare donării şi poate fi folosită pentru administrare în tratamentul unor pacienţi internaţi.
Dispozitivul permite determinarea cantităţii de anticorpi de tip IgG neutralizanţi-protectori din probele pacienţilor care au fost infectaţi cu noul coronavirus şi care s-au vindecat, spune dr. Delia Dogaru, responsabil analiză în cadrul Compartimentului Imunologie al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.
Pentru a putea fi eligibilă, plasma recoltată de la donator trebuie să aibă o valoare de minim 40 AU/ml.
“Până acum, plasma de la pacienţii care au trecut prin boală şi care era prelevată la Centrul de Transfuzii din Timişoara era trimisă la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti pentru a se stabili dacă poate fi folosită sau nu. Se pierdea timp preţios cu trimiterea, analiza acesteia şi obţinerea răspunsului. Acum, determinarea cantitativă se poate face la noi, în laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant”, explică Delia Dogaru.
Aparatul poate să analizeze 100 de probe în acelaşi timp, iar rezultatul se obţine în 40 de minute.
“Analizatorul automat de imunologie oferă un screening pentru potenţialii donatori. Practic, într-un interval foarte scurt de timp putem spune dacă plasma convalescentă prelevată de la foştii pacienţi îndeplineşte criteriile necesare. Cu alte cuvinte, dacă persoana de la care a fost recoltată poate deveni donator de plasmă imunizată, adică să aibă o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanţi. Din păcate, nu toţi cei care au avut COVID-19 au suficient de mulţi anticorpi neutralizanţi”, precizează medicul.
Sensibilitatea acestei metode de testare depăşeşte 97%. Avantajul este că tehnologia este specifică unui singur tip de coronavirus, fără a se putea produce interferenţe din aceeaşi familie de viruşi.
Dispozitivul a fost primit în urma unei donaţii.
Sursa: Realitatea de Timis