Trecerea la ora de vară, care se va petrece în noaptea de sâmbăta spre duminică, marchează cea mai scurtă zi a anului. Aproape toată lumea știe că urmează câteva zile de adaptare, din punct de vedere al ritmului de somn, la noua oră, însă specialiștii sunt mult mai tranșanți. Nu neglijați aceste zile, pentru că riscurile pentru că urmările pot fi chiar fatale.

În medie, durează 2 săptămâni să ne obișnuim cu noua oră. Însă riscul ca imediat după această schimbare să apară un infarct miocardic este mai mare decât în oricare perioadă a anului, avertizează cunoscutul medic ATI Tudor Ciuhodaru, potrivit news.ro.

Potrivit acestuia, anual, imediat după trecerea la ora de vară, numărul pacienților care ajung la urgențe este semnificativ crescut, iar riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei.

Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional. De asemenea, pot să apară și manifestări neuropsihice, unele destul de grave, iar timp de două săptămâni de la momentul schimbării orei riscul ca o persoană cu probleme emoționale să încerce să se sinucidă este considerabil crescut.

În Parlamentul European s-a votat încă din 2019 ca statele membre să nu mai aibă 2 cicluri orare. Termenul pentru a renunța la schimbarea orei era 2021, dar cele mai multe state, inclusiv România, n-au luat încă nicio decizie în acest sens.

 

Articolul precedentAccidentul mortal din județul Arad, provocat de un șofer de 87 de ani. A murit, la fel și celalalt conducător auto, iar o femeie este grav rănită
Articolul următorCum „fentezi” astenia de primăvară – Secrete pe care să le ții minte toată viața