Dacă te întrebi cum să combați astenia de primăvară, vei afla în continuare prin ce se caracterizează astenia de primăvară, cum se combate și cum te ajută alimentele.

Astenia se caracterizează printr-o stare de oboseală prelungită, ducând chiar la scăderea capacităților intelectuale. Se manifestă prin tristețe, pierderea poftei de mâncare sau oboseală. Acest lucru se întâmplă pentru că ceasul biologic trebuie să se adapteze la noul climat care este consumatoar de energie. Datele de incidența arată că astenia apare între 20-50 de ani și este mai frecvența la femei decât la bărbați.Cum se manifestă astenia? Acest fenomen poate apărea atât primăvară, cât și toamna cu simptome asemănătoare. Odată cu venirea toamnei lumina naturală a zilei devine din ce în ce mai redusă, ,,anunțând” organismul că vremea bună va fi înlocuită cu frig, în timp ce primăvară este exact invers. Lumina naturală este mai prezența, iar temperaturile încep să crească.

Deși principala senzație generală de astenie este oboseală sau oboseală cronică, este posibil să fie prezente și alte simptome, cum ar fi:
• Iritabilitate sau schimbări de dispoziție
• Lipsa poftei de mâncare
• Somnolență în timpul zilei, amețeală sau lipsa de energie
• Tristețe fără o cauza aparență
• Scăderea libidoului
• Dificultate de concentrare
• Dureri de cap

Astenia de primăvară și ceasul biologic

Astenia de primăvară își are originea în hipotalamus, o glanda situată în creier care reglează, printre altele, temperatura, setea, apetitul, somnul și starea de veghe. Această glanda este alterată odată cu schimbarea anotimpurilor, deci este afectată de sosirea unui nou sezon, fie el cald sau rece. Mai mult decât o tulburare psihopatologică, astenia este considerată și o tulburare fizică și psihică temporară.

Astenia este în strânsă legătură cu schimbarea orei.

În timp ce iarnă organismul nostru se obișnuiește să se odihnească mai mult, ziua fiind mai scurtă, primăvară este privat de acea ora în plus cu care se obișnuise. În plus, organismul resimte și modificările umidității și presiunii aerului. Organismul trebuie să se adapteze la schimbări De asemenea, astenia poate fi asociată cu o senzație de stres prelungit, activitate fizică excesivă, insomnie, anxietate, depresie și obiceiuri nutriționale incorecte sau slabe.

Odată cu venirea vremii bune, ceasul biologic trebuie să se adapteze din nou la noul climat, ceea ce înseamnă o cheltuiala suplimentară de energie în activitățile de rutină, prin:

• O scădere a endorfinelor beta din plasmă, care sunt responsabile pentru reglarea sistemului de sănătate și bunăstare.
• Procese asociate stărilor de spirit.
• Unele aspecte legate de tulburările de somn. Percepția asupra sănătății depinde de fiecare persoană. Fie se poate simți somnolență atunci când se confruntă cu o schimbare de program, fie, dimpotrivă, luminozitatea o poate activă și stimula să devină mai activă.

Cum să combați astenia de primăvară – Tot ce e bine  să faci

Este recomandată o creștere a numărului de ore de expunere la lumina naturală, care în principiu este benefică pentru menținerea sănătății mentale și fizice. Lumina naturală ajută organismul să se adapteze mai repede la noile ,,condiții”. Adaptare treptată și o alimentație variată Poți ține cont de câteva sfaturi de sănătate, cum ar fi începerea cu câteva săptămâni înainte a unui proces de adaptare, reglarea orelor de somn. Deplasarea ceasului cu câteva minute înainte în această perioada până ajunge treptat la ora oficială. Poți încerca să faci câteva exerciții fizice ușoare, să consumi alimente de sezon.

Alimentele sunt cele mai bune surse de energie și micronutrienți de care are nevoie corpul nostru. Pentru a combate astenia de primăvară într-un mod complementar alimentar, există ingrediente naturale precum lăptișorul de matcă sau polenul, alături de alte suplimente care includ vitamine, minerale sau aminoacizi sub formă de suplimente alimentare. De asemenea, putem apela la suplimente alimentare cum ar fi: Rhodiolin, MagneZi B6, Stress Management, ZenThonic, Vital în funcție de grupele de sânge, Power Mins.

Practic să ai o alimentație simplă cu mese ușoare. Pentru că primăvara vine cu alimente bogate nutritiv (urzici, spanac, frunze de păpădie, leuștean, leurdă untisor, lobodă, salată verde, ceapă verde, usturoi verde, mărar) va permite organismului să obțînă din alimente nutrienții necesari pentru bună funcționare a sistemului nervos și imunitar. Astfel se combate astenia. Pentru a face acest lucru, ar trebui să urmezi o dietă variată și echilibrată cu vitamine și minerale. Consumă alimente antialergice. Mănâncă doar carbohidrați complecși, deoarece aceștia sunt asimilați mai lent de organismul nostru în comparație cu carbohidrații simpli, oferind o energie stabilă și cu eliberare lentă. O opțiune bună care are și beneficii depurative este fasolea azuki.

Bea ceai

Ceaiul conține aminoacidul L-teanina, care atunci când este combinat cu cofeină, îmbunătățește funcțiile cognitive mai mult decât cofeină. L-teanina elimina, de asemenea, iritabilitatea și anxietatea pe care le poate provoca cofeină. O idee bună este să iei un tip de ceai care conține și agenți antialergici. Hidratează-te constant Hidratarea joacă, de asemenea, un rol important. Acesta este motivul pentru care cel puțîn doi litri de apă pe zi trebuie să fie băuți sau completați cu infuzii sau sucuri naturale de fructe.

Consumă ciocolată în cantități mici

Alege ciocolată neagră (cu conținut mai mare de cacao) și dacă este posibil, ciocolată bio. O alternativă este să bei băuturi de ciocolată fără zahăr. Ciocolată crește nivelul de endorfine din creierul nostru, rezolvand simptomele de tristețe, negativitate etc. Construiește o rutină pentru a preveni astenia În timpul zilei trebuie menținută o anumită ordine și rutină în ceea ce privește mesele. Cinele ar trebui să fie mai ușoare și luate cu cel puțîn două ore înainte de culcare pentru a evita că digestia să interfereze cu somnul. Exercițiile fizice moderate eliberează dopamină și serotonină, hormoni legați de fericire și senzația de bine.

Semințe de dovleac

Dacă va simțiți epuizați după un antrenament de numai 30 de minute, este posibil să aveți un deficit de magneziu. În cadrul unui studiu, cercetătorii au restricționat acest mineral din dietă subiecților (femei cu vârste cuprinse între 47 și 75 de ani). Ei au descoperit că cei care au valori mai scăzute de magneziu în organism au nevoie de mai mult oxigen în timpul activităților fizice. Pentru a se evita acest lucru, includeți cel puțîn 1/4 ceașcă de semințe de dovleac în dietă zilnică pentru a beneficia de un nivel optim de energie.

Cereale integrale

Carbohidrații care se găsesc în cerealele integrale sunt cei care lupta cu astenia. Cu toate că majoritatea persoanelor se feresc să includă carbohidrați în dietă lor, adevărul este că aceștia sunt esențiali pentru creșterea nivelului de energie din organism. Pentru că energia dumneavoastră să atingă cote ridicate, alegeți carbohidrați complecși din biscuiți de cereale integrale sau fulgi de ovăz, în schimbul carbohidraților rafinați. Organismul digera lent carbohidrații complecși, mențînând în limite normale valorile zahărului în sânge și o stare bună de spirit. În plus, un castron de fulgi de ovăz are un conținut redus de calorii.

Nuci

Nucile sunt bogate în acizi grași Omega 3. Nu numai că acestea sunt grăsimi sănătoase pentru organism, dar și contracarează oboseală și ameliorează simptomele de depresie ușoară. Măriți aportul zilnic de Omega 3 cu o porție de 1/4 ceașcă de nuci (care conține aproximativ 190 de calorii).

 

Articolul precedentAtenție, se schimbă ora! Avertismentul unui medic de top, este cea mai PERICULOASĂ perioadă din an
Articolul următorUn pilot Tarom a leșinat la manșa avionului, în timpul unui zbor pe ruta Timișoara – Hurghada. La bord erau 184 de pasageri