Institutul  de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa  pestei porcine africane, într-o gospodărie din localitatea Bârna, judeţul Timiş,

La doar o zi după această confirmare, pe câmpul de langă localitate a fost descoperit cadavrul unui purcel, aruncat acolo.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, în colaborare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş desfăşoară o  anchetă.

Pe de altă parte s-au efectuat dezinfecţiile de necesitate în cele două locaţii în care s-a identificat prezenţa virusului pestei porcine africane.

A fost stabilită zona de protecţie din jurul focarelor de boală, cuprinzând teritoriul localităţilor Bârna, Jureşti, Boteşti, Sărăzani, Pogăneşti, Botineşti şi Drinova şi respectiv zona de supraveghere din jurul focarelor, ce cuprinde localităţile Săceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeriş, Valea Lungă Română, Sudriaş şi Jupani.

“Au fost efectuate şi încă se află în desfăşurare inspecţii sanitare veterinare în exploataţiile cu porcine din zona de protecţie  şi respectiv zona de supraveghere.

În aceste zone, este interzisă scoaterea sau introducerea fără aprobare scrisă din partea autorităților  a porcilor vii, cărnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine.

Orice mişcare din exploataţii (gospodării), a porcinelor vii, poate fi permisă numai dacă aceste porcine sunt identificate prin crotali auriculare aplicate de către medicul veterinar din comună şi sunt însoţite de formulare sanitare veterinare de mişcare a animalelor vii.”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Timiș.

Orice caz de moarte, îmbolnăvire sau suspiciune de boală, la animale în general şi la porcine în special, trebuie imediat, adus  la cunoştinţa medicului veterinar. La fel, găsirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreţi.  Totodată,  cetăţeni sunt avertizați să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate și fără acte de provoniență – documente sanitar-veterinare.

Articolul precedentCriza provocată a administrației locale, în viziunea lui Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților
Articolul următorSe va face curățenie pe străzile din Timișoara. Licitația pentru un operator de salubritate s-a încheiat