Domnule președinte, infrastructura rutieră este unul dintre domeniile de interes maxim pentru cetățenii județului Timiș. Care sunt planurile dumneavoastră în viitorul mandat?

Planurile mele, pentru viitorul mandat de președinte al CJ Timiș, includ un nou drum județean, care va asigura legătura între Aeroportul Timișoara și A1. Am votat deja, în plen, realizarea documentației, în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Este practic o nouă descărcare de pe autostradă, o centură a localității Remetea Mare, care, odată realizată, va rezolva problema traficului intens de aici. Noul drum se va lega cu Centura Timișoarei, în sensul giratoriu unde Consiliul Județean Timiș va construi patru benzi și, mai departe, spre Aeroportul Internațional „Traian Vuia”.

Realizăm acum, cu bani europeni, Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic, iar în momentul în care se dă startul următorului ciclu de finanțare, vom fi pregătiți să demarăm licitația pentru execuție.

Și dacă tot am început cu infrastructura rutieră, aș vrea să vorbim și de tronsonul dintre Șag și Sânmihaiu Român. Face parte din centura alternativă, realizată din drumuri județene. Creăm astfel și o nouă legătură între 4 comune (Șag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeștii Noi) și Drumul Național 6.  (FOTO DANI 5735)

Ne vom ocupa și de lărgirea la 4 benzi a tronsonului de la DN 69 (ieșire din Timișoara), la Sânandrei. Consiliul Județean Timiș a contractat deja, prin licitație, serviciile de elaborare a Studiului de fezabilitate. Îmbunătățirea rețelei rutiere a Timișului este o misiune de la care nu mă abat și mă zbat pentru fiecare tronson pe care îl putem pune la dispoziția comunității.

Imagine

Iar infrastructura rutieră va fi completată de o infrastructură pentru biciclete. Avem în implementare astfel de trasee velo pe drumul ce leagă orașul de Moșnița Nouă, pe cel ce face legătura între Aeroport și Centura Timișoarei, pe viitoarea centură a localității Remetea Mare, Sânandrei – DN 69, Sânmihaiu Român – Șag, A1 – Pișchia – Mașloc  – limită cu județul Arad. Avem în implementare și un traseu turistic: Pischia – Herneacova – Recaș.  (FOTO HARTA TRASEE VELO)

Avem în plan trasee și pe drumul Sânmihaiu Român – Săcălaz și DN6 – Sânandrei. Propunerea noastră este ca Primăria Municipiului Timișoara să realizeze conexiunile cu pistele existente în oraș, pentru că doar așa putem realiza o rețea de piste care să asigure un acces facil pentru locuitorii comunelor din jurul Timișoarei, către Parcul Industrial de pe raza comunei Sânandrei, către platformele industriale din zona Centurii Timișoarei, către PITT (Calea Torontalului) și parcurile industriale de pe Calea Șagului.

Spuneți mereu că sănătatea este o prioritate. Ce planuri aveți pentru următorii 4 ani?

Următorii 4 ani vor fi plini de realizări în domeniul sănătății. Se va finaliza noua maternitate din Timișoara, precum și spitalul de 50 de milioane de euro, pe care Consiliul Județean Timiș îl ridică împreună cu Banca Mondială și Ministerul Sănătății.

În lista mea de obiective se regăsește și o nouă Clinică de Psihiatrie, care trebuie construită! Obligatoriu! În prezent, aceasta funcționează pe strada Văcărescu, într-o clădire închiriată și improprie pentru actul medical. Spitalul Județean plătește 7.000 de euro lunar pentru un imobil, în care nu putem face investiții și care, oricum, este depășit, din toate punctele de vedere. Știu că discuții, proiecte, inițiative au mai fost pe această temă, însă niciunul nu s-a putut materializa.

Imagine

Principala problemă întâmpinată a fost identificarea unui teren pe care să ridicăm o clinică nouă, care să respecte standardele medicale actuale. De când sunt președinte, am făcut o serie de demersuri ca să primim, de la Ministerul Afacerilor Interne, o suprafață de 1,2 hectare, la Giroc, tocmai ca să poată fi demarată următoarea etapă – identificarea surselor de finanțare. Din păcate, la adresele, solicitările și în discuțiile cu miniștrii, indiferent de Guvern, nu am găsit deschiderea necesară pentru ca acel teren să treacă în proprietatea Consiliului Județean. Totuși, așa cum mă cunoașteți, nu mă dau bătut și îmi propun ca în noul mandat, dacă voi primi încrederea dumneavoastră, să avem o rezolvare la această problemă deosebit de importantă.

Pot să vă spun atât: dacă la ultimele noastre demersuri, MAI nu ne va răspunde favorabil, atunci vom folosi un teren al CJT, tot din zona Giroc, pentru că îmi doresc ca acest proiect să îl realizăm pe fonduri europene, printr-un program transfrontalier, așa cum realizăm la Spitalul Județean noua Maternitate Bega. Timișoara va avea o nouă Clinică de Psihiatrie și va fi realizată de Consiliul Județean!

Voi susţine, şi în viitorul mandat, schema de minimis pentru spitalele orăşeneşti din Timiş, un program iniţiat în premieră pentru judeţ, în 2019. Pentru că a fost un succes, l-am continuat și în 2020. Grație acestui program, unitățile sanitare din Timiș, pot primi, fiecare, 100.000 de euro. În total, aproape 3 milioane de lei sunt prevăzute în bugetul CJ-ului, pentru achiziţia de aparatură medicală, în spitalele din orașe și municipii. Abia aștept să continuăm!

Proiectul care prevedea construirea de bazine de înot în fiecare oraș din Timiș va mai fi continuat?

Fără îndoială, DA! Proiectul pilot prinde contur la Jimbolia, însă sunt hotărât să îl continui și să realizăm astfel de bazine de înot în fiecare oraș din județ. Pe de altă parte, că tot am ajuns la acest subiect, trebuie neapărat să menționez că voi merge mai departe cu demersul meu de a declara sportul ca activitate de interes național. V-am mai spus, sunt foarte ambițios!

Ce alte proiecte se mai regăsesc pe lista dumneavoastră de obiective?

Judeţul Timiş are în momentul de faţă doar un abator, şi acela privat, pentru sacrificarea animalelor, unul de mici dimensiuni. Mi-am propus pentru următorul mandat să găsesc, împreună cu specialiştii din domeniu pe care deja i-am contactat, cea mai bună varintă pentru un abator în zona Lugoj.

În plus, alături Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară Regele „Mihai I al României” căutăm linii de finanţare pentru dezvoltarea unui centru de biosecuritate în judeţul Timiş. Un parc ştiinţific şi tehnologic pentru agricultură şi zootehnie pentru creşterea securităţii alimentare.

Și, foarte important, continuăm dezvoltarea proiectului început alături de 70 de primării din Timiş pentru alimentarea cu gaz a tuturor gospodăriilor. Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară rămân o prioritate şi în viitorul meu mandat. Experiența mea în administrație și de președinte al Consiliului Județean oferă certitudinea că proiectele începute în ultimii 3 ani și jumătate, importante pentru Timiș, vor fi finalizate. În special cele europene, pe care le-am luat de la 0 și le cunosc în detaliu. Mai avem multă treabă”, concluzionează șeful CJ Timiș, convins că ”Timișul merge cu Dobra” și în următorii 4 ani.

Comandat de Partidul Social Democrat-Organizația Județeană Timiș
Executat de DBV MEDIA HOUSE SRL
Cod mandatar financiar: 21200019

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentConsilliul Județean Timiș condus de Călin Dobra, în linia I în lupta împotriva răspândirii COVID-19
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 74. Poliția în acțiune! Atenție, se filmează!