Bătrânele sate din Dealurile Lipovei din județul Timiș ce ascund cultura uitată a județului reînvie încet cu ajutorul unor proiecte inedite. Aceste urmează să fie cuprinse într-un amplu calendar turistic al județului Timiș.

Vorbim despre casele de pământ din sate precum Buzad, Bogda sau Charlottenburg, ture de alergare ce se desfășoară deja în zonă, ateliere de copt pâine în cuptoare de lut și festivaluri de artă, arhitectură și chiar muzică ce urmează să fie incluse într-un traseu turistic pus la cale de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș.

Ceea ce încearcă APDT Timiș să facă în acest context este să pună accentul pe dezvoltarea turismului rural care are un potențial imens de dezvoltare și este insuficient exploatată în Timiș. Vom încerca să coagulăm tot ce există deja ca activități în zonă, să identificăm împreună cu primăria, producătorii locali locurile unde se poate dormi, unde se poate mânca astfel încât să creionăm un produs turistic complet din toate punctele de vedere și de la anul să reușim să ducem mai mulți turiști în zonă‘, a declarat Delia Barbu, directorul executiv al APDT Timiș.

Casele din pământ ridicate în satele din comuna Bogda sunt mărturie a unui meșteșug ce se pierde în zonă. Cândva, aici se adunau meșteri dar și săteni și ridicau câte o casă tinerilor căsătoriți.

Valoarea acestor case constă în primul rând în efortul depus de cei care le-au construit. Se construiau în regim de clacă, împreună cu toți vecinii, casa se făcea în momentul în care tinerii se căsătoreau, deci se construia o singură casă de-a lungul vieții. Apoi mergeai și îi ajutai la rândul tău pe vecinii care au venit să te ajute, deci practica în sine este foarte valoroasă. Noi in Banatul rural le dăm jos și în alte țări acum se construiesc constucții contemporane cu pământ. Meștesugul nu mai este atât de cunoscut. Localnicii iși amintesc, însă nu mai prea sunt mesteri‘, a spus Alina Negru, arhitect specializat în arhitectura de pământ.

Meșteri nu mai prea găsești în Buzad. De altfel, în satul timișean mai locuiesc acum doar 150 de oameni, iar alții au lăsat casele bătrânești și au plecat din țară. Construcțiile au ajuns însă în atenția unor asociații care s-au hotărât să scoată din anonimat frumoasele locuri bănățene. De altfel, turismul ar fi o soluție pentru salvarea satelor din Dealurile Lipovei, unde nu mai există forță de muncă iar de agricultură se mai ocupă doar o mână de oameni din sat.

Articolul precedentRăfuială între studenți la Timișoara. De la ce a pornit scandalul?
Articolul următorFetiță rănită într-un accident de circulație, la ieșirea din Timișoara