Timișoara va fi pentru un weeekend capitala mondială a caricaturii, odată cu deschiderea celei de-a șasea ediții a Salonului International de Caricatura de Presa si Arte Vizuale Satirice.

Evenimentul de la Timișoara a început cu o vizită la Muzeul Popa’s, după care invitații au urcat la primul etaj al Bastionului Theresia, acolo unde au fost amplasate lucrările artiștilor veniți din toate colțurile lumii.

Peste 350 de artiști expun caricaturi pe diferite teme, fie politice, fie satiră socială, dar în mansarda Bastionului sunt expuse și caricaturi apărute în ziarele românești în prima parte a secolului trecut.

La salonul de sus participă peste 350 de artiști de pe toate continentele, din peste 60 de țări, fiind cel mai mare, după părerea mea, salon de caricatură, pe 1500 de metri pătrați. Eu zic că e foarte important acest salon pentru că nu găsești asemenea lucruri la tot pasul. Noi am adus și cei mai importanți portertiști din lume care vor face gratis timișorenilor portrete. E un lucru extraordinar pentru populația Timișoarei. Au fost opt luni de muncă în echipă. Am oameni care au bătături la mâini de cât au înrămat„, a declarat Ștefan Popa Popa’s omul care a reușit să aducă artiștii la Timișoara.

La deschiderea evenimentului au participat și câteva personalități de prim calibru ale lumii artistice. Actorii Dorel Vișan, Dan Puric și Alexandru Arșinel, interpretul de muzică populară Ioan Bocșa, naistul Gheorghe Zamfir sau fostul campion olimpic Ivan Patzaichin au venit la Timișoara pentru a fi alături de Ștefan Popa Popa’s.

Timp de trei zile, cei mai buni caricaturiști ai lumii vor executa gratis caricaturi pentru timișorenii care trec pragul expoziției din Bastionul Theresia.

Iată programul complet al Salonului:

Sâmbătă, 6 octombrie 2018

Ora 10.00 – Caricaturi live vizitatorilor executate de mari caricaturiști, invitați la evenimente: Leonte Năstase, Marian Avramescu, Valentin Chibriț, Ovidiu Borta-BOA, Mihai Pânzaru-PIM, Adrian Bighei, Avram Iancu, Zoran Tovirac Toco (Serbia), Konstanin Grossu (Serbia), Vasile Craița-Mândra, Slavisa Sevrt (Serbia), Eugen Mirea, Mara Ungurean, Iulian Dziubinski și Nicolae Lengher.
Ora 11.00 – Expoziții personale, vernisaje:
– Mikhail Zlatkovsky – Rusia
– Vladimir Kazanevsky – Ucraina
– Valeri Kurtu – Germania
– Mara Ungurean – România
– Nicolae Lengher – România
– Marian Avramescu – România
– Valentin Chibrit – România
– Salonul Internațional de Caricatura Krouishotem (Belgia)
Prezintă: Rudy Gheysens, Dominique Termote și Paul De Ruyck.
– Expoziție de caricatură veche românească.

Duminică, 7 octombrie 2018

Ora 10.00 – Caricaturi live vizitatorilor executate de mari caricaturiști, invitați la evenimente: Leonte Nastase, Marian Avramescu, Valentin Chibrit, Ovidiu Borta-BOA, Mihai Panzaru-PIM, Adrian Bighei, Eugen Mirea, Avram Iancu, Zoran Tovirac Toco (Serbia), Konstanin Grossu (Serbia), Slavisa Sevrt (Serbia), Vasile Craita-Mandra, Mara Ungurean, Iulian Dziubinski și Nicolae Lengher.
Ora 20.00 – închiderea ediției.

Articolul precedentInformatica Timișoara la prima victorie în Main Round-ul din UEFA Futsal Champions League
Articolul următorAccident în apropiere de Timișoara. O masină a luat foc după ce s-a răsturnat