Femeile care sunt victime ale violenței în familie vor avea un un nou loc în care să fie protejate de agresorii lor.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Consiliul Județean Timiș au semnat un parteneriat prin care la Recaș urmează să fie amenajat un adăpost în care să fie cazate victimele violenței domestice. Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați pune la bătaie 1.137.171 de lei pentru ca acest centru să fie pus la punct, iar ocnsiliul Județean Timiș urmează să finanțeze cu 22.743 de lei acest proiect.

Consiliul Județean sprijină Direcția de Asistență Socială în acest proiect pentru dezvoltarea acelei locații pentru că dacă vă aduceți aminte problema femeilor abuzate era încrederea lui în instituțiile statului. Multe dintre ele ar fi renunțat la a apela la instituțiile statului și atunci se întorceau în familie unde continua acea viață de coșmar și pentru ele și pentru copii. Consiliul Județean, prin Direcția de Asistență Socială, prin acest proiect va pune la dispoziție acea clădire și personalul necesar pentru ca acele persoane să aibă unde locui. Pot veni cu copii, să aibă parte de hrană, copiii sa aibă parte de școală” a declarat Traian Stancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

Adăpostul de la Recaș urmează să aibă 14 locuri, unde femeile abuzate vor beneficia de cazare și masă, iar copiii vor putea merge la școală. Personalul care va lucra în centru va fi unul de specialitate, și doar șapte persoane urmează să lucreze aici.

Prin proiectul VENUS, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați își doreșe să implementeze la nivel național o rețea de adăposturi pentru victimele violenței domestice. Vorbim de 46 de parteneri la nivel național, sectoare ale Bucureștiului și județe. Prin intermediul acestui proiect în valoare de 53 de milioane de lei se vor deschide practic adăposturi în fiecare dintre județe. În acest moment Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului se confruntă cu faptul că sunt foarte multe victime din alte județe, care ar trebui trimise în județul în care au domiciliul, însă datorită faptului că nu sunt adăposturi în marea majoritate a județelor ele rămân pe teritoriul județului Timiș. Și atunci pe lângă cele care sunt victime la nivel județean trebuie preluate și sprijinite și acestea… Cei care vor lucra aici sunt psihologi, consilier juridic, pentru că este vorba și despre acel ordin de protecție care trebuie solicitat, și asistenți sociali„, a declarat Monica Trușcă, director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

În primele 9 luni ale anului 2018 polițiștii au primit aproximativ 500 de sesizări de la persoane care au fost victime ale violenței în familie. Polițiștii au întocmit 285 de dosare pentru lovire, 1 dosar pentru omor, 20 pentru amenințare și un dosar pentru hărțuire.

Articolul precedentTânăr dat dispărut, găsit mort în râul Timiș
Articolul următorAccident rutier lângă sediul poliției