Colterm va primi câteva zeci de milioane de lei de la Consiliul Local Timișoara, care vor acoperi pierderile companiei de termoficare pentru anul 2017.

Este vorba despre suma de 36.469.683, bani pentru pierderile induse. Banii urmează să fie folosiți pentru achitarea datoriilor companiei de termoficare la furnizorii de combustibil, pentru transport, apa sau energie electrica.

Diferența dintre pierderile reale și pierderile tehnologice o reprezintă pierderile induse de energie termică, urmare a prestării serviciului public de alimentare cu energie termică. Pierderile reale de energie termică sunt determinate prin diferența dintre energia termică produsă și energia termică vândută consumatorilor alimentați din sistemul centralizat de energie termică a municipiului Timișoara. Pierderile tehnologice de energie termică sunt determinate având ca fundament o izolație termică nouă a conductelor, conducte necolmatate, iar sistemul de alimentare cu energie termică este considerat un sistem închis, neexistând pierderi masive, ceea ce în practică este imposibil, sau s-ar putea realiza cu condiția înlocuirii tuturor conductelor din oraș, ceea ce iarăși nu poate fi făcut din cauze financiare și a infrastructurii edilitare„, se arată în hotărârea de consiliu local ă prin care au fost aprobați banii.

Suma ce urmează să intre în conturile Colterm provine de la bugetul local, iar primarul crede că în viitor va ajuta la eficientizarea companiei.

Vom plăti din veniturile noastre proprii, cum am plătit de fiecare dată. Este o sumă extrem de mare, 36 de milioane de lei, dar asta e situația. Coltermul lucrează cu pierderi induse și periodic ați văzut că în Consiliul Local se aproba acoperirea acelor pierderi. Noi facem toate eforturile să ținem în viață Coltermul pentru că toata lumea care e în domeniu, vorbesc de marii specialiști, toți spun că viitorul este al sistemelor centralizate… Sunt pierderi mari. S-a făcut un studiu privind eficientizarea Colterm și noi trebuie să urmăm pas cu pas ce a rezultat din acel studiu. Nu sunt decât două alternative. Ori procedăm la această acoperire și în același timp eficientizăm tehnologic Coltermul, pentru că managerial eu cred că sunt luate foarte multe măsuri, și mai e loc să luăm în continuare, dar ele nu mai pot aduce rezultate spectaculoase. Doar eficientizarea tehnologică poate aduce în plan financiar rezultate financiare de acum înainte, și o să o facem„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Compania Colterm, care are datorii imense către furnizori, este în plin proces de reorganizare. Directorul Emil Șerpe a fost prezent la ședința de Consiliu Local în care au fost aprobați banii pentru pierderile induse și a explicat ce se va întâmpla în perioada următoare.

Referitor la planul de reorganziare o să fac un raport și o să îl introduc în prima ședință AGA. Din punct de vedere al măsurilor tehnice prevăzute în planul de restructurare, pot să spun că toate sunt în curs de implementare. Sunt semnate contracte pe panouri solare pe CT Freidorf, maximizarea puterii livrate din CET SUD, iarăși este contract semnat și lucrarea este în curs de implementare. Referitor la numărul angajaților o sa vedeți în raport, scade numărul angajaților Colterm, al personalului direct productiv pe sectorul termoficare„, a declarat Emil Șerpe.

Colterm încearcă să angajeze un credit de 100 de milioane de lei, care ar ajuta compania să scape de problema datoriilor.

Articolul precedentO mai veche metodă a tâlharilor face victime la Timișoara
Articolul următorPasionați de berea artizanală donează pâine nevoiașilor