Clădirea simbol a Timișoarei care se află în Piața Unirii se va închide de la începutul săptămânii viitoare și va trece prin ample lucrări de renovare în următorii ani.

Domul Catolic va fi renovar pe bani europeni, contractul de finanțare fiind semnat în urmă cu aproape 2 ani și are o valoare de 21.316.962 de lei.

Este un monument de clasa A și complexitatea lucrărilor este foarte mare. Am spus și o repet, cred ca e una dintre cele mai complexe lucrări din tipologia lor, dintre cele pe care le avem în implementare în acest moment. Este bine de văzut cum arată catedrala acum și să vedeți cum va arăta peste 2-3 ani de zile că într-adevar ochiul liber nu poate distinge care sunt locurile care necesită reparații sau reconditionări. Cred ca cel mai bun exemplu e mănăstirea Radna, care a suferit o schimbare dramatică, cel puțin în zona de fațadă și în zona clădirilor auxiliare care sunt în folosință bisericii de acolo„, spune Sorin Maxim, director al ADR Vest.

Lucrarile de reabilitare vor fi ample și cuprind atât interiorul catedralei cât și fațadele și zona exterioară a acesteia.

Se vor face lucrări ample de restaurare. Discutăm de lucrări de reabilitare interioară și exterioară a acestei catedrale. Partea interioară va cuprinde renovările artistice, dar în același timp, la intervenții generale discutăm de schimbarea pardoselii în totalitate. Se va schimba șarpanta clădirii noastre, fațadele exterioare și în același timp ceea ce este puțin nou sau necunoscut oamenilor de astăzi, se va restaura și se va putea vizita în totalitate cripta acestei catedrale în care își dorm somnul de veci episcopii, dar și canonicii care au slujit în această catedrală. Această criptă va fi deschisă cu finalizarea acestui proiect tuturor vizitatorilor care vor veni în orașul nostru… Pe perioada lucrărilor, cel puțin în prima parte a lucrarilor, nu se vor putea oficia slujbele religioase, ținând cont de schimbarea părții electrice, a pardoselii. Noi sperăm că spre sfârșitul anului să putem celebra sfintele liturghii în catedrala noastră, chiar dacă vor mai fi prezente schelele„, precizează părintele Nicola Lauș, directorul Cancelariei Episcopale.

Domul Catolic va fi închis cu începere de luni, 28 ianuarie.

Construcția Domului Catolic de la Timișoara a început în 1736, iar prima slujbă a fost oficiată în 1754. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat în care slujbele se țin în limbile română, maghiară și germană. Datorita acusticii deosebite, aici au loc aproape 20 concerte de orgă sau de muzică sacră. Orga a fost construită în atelierele Wegenstein din Timișoara.

Ultimele lucrări la catedrală au fost făcute în urmă cu 15 ani și au vizat fațadele exterioare.

Articolul precedentIncendiu pe șoseaua de centură la Timișoara
Articolul următorAccident violent pe o șosea din Timiș. O mașină a luat foc