Centenarul Marii Uniri este sarbatorit și la Muzeul National al Banatului printr-o expoziție de excepție.

Sute de fotografii care înfățișează momente din Primul Război Mondial, de la Marea Adunare de la Alba Iulia sau de la intrarea armatei romane in Timișoara în 1919, toate și-au făcut loc în expoziția intitulată „România în anii Primului Război Mondial. Marea Unire de la 1918 și Banatul”, din mansarda Bastionului Theresia.

Fotografii cu regele Ferdinand decorând soldați, poze ale bătăliei de la Turtucaia, dar și imagini ale unor personalități care au marcat istoria României și au participat la evenimentele de după prima conflagrație mondială iși fac și ele loc în expoziția de la Timișoara.

Este o expoziție foto documentară legată de România în Primul Război Mondial, Marea Unire de la 1918 și Banatul. Am acceptat și Banatul pentru că mulți bănățeni au participat, au murit și au realizat împreună Unirea cu țara, deși mai târziu. Este foarte important să participăm și noi la acest eveniment deosebit care este Centenarul… Ne-a luat câteva luni bune să pregătim expoziția, deoarece am primit finanțare de la Consiliul Județean, dar și, în premiera, de la Ministerul Culturii. Am reușit împreună cu toți colegii, toată secția de istorie a participat, dar și celelalte compartimente„, a declarat la vernisajul expoziției, managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

Pe lângă expoziția de fotografie, între exponate și-au făcut loc și mai multe arme din patrimoniul Muzeului. Puști, pistoale și săbii, toate din dotarea soldaților din Primul Război Mondial pot fi și ele admirate în vitrine.

La deschiderea expoziției au participat și membrii Asociației Culturale Tomis, din Constanța, care au venit echipați în uniforme militare ale armatelor din prima conflagrație mondială, dar și cu echipamentul pe care îl aveau soldații la acea vreme.

Expoziția „România în anii Primului Război Mondial. Marea Unire de la 1918 și Banatul” va putea fi vizitată de timișoreni până în luna martie a anului viitor.

Articolul precedentVaporașele de pe Bega se retrag pentru iernat
Articolul următorA murit fostul fotbalist şi antrenor Bujor Hălmăgeanu