La Muzeul Catedralei mitropolitane din Timișoara a fost vernisată expoziția de artă cu tema „La răscrucea satului – lumini străpunse”.

Organizată de Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara și Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Timișoara, expoziția reunește lucrările a 65 de artiști plastici din urbea de pe Bega și din țară. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

„Specificul acestei expoziții constă în aceea că pune laolaltă lucrări laice într-un muzeu cu artă sacră, punându-ne, totodată, și pe noi vis-a-vis de artă. Dacă lucrările artiștilor plastici reprezintă un dialog pe orizontală, între autor și privitor, icoanele și obiectele de cult din muzeu au o vibrație dincolo de noi, aparținând matricei absolutului, ele fiind o căutare permanentă a verticalei. Ca atare, expoziția face ca orizontala să se întâlnească cu verticala”, a menționat artista Lia Popescu, membră a echipei curatoriale din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Timișoara.

Expoziția, organizată în forma crucii, surprinde, în linii și culori, diverse elemente reprezentative pentru satul românesc, troițe de la răscruci de drumuri, colțul de rugăciune al casei tradiționale, simboluri ale portului tradițional românesc (costume care poartă semnul sfintei cruci), totul sub semnul Luminii lui Hristos și al Crucii neamului românesc. Lucrările vor fi cuprinse într-un catalog care va fi tipărit la Tipografia Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei. Expoziția va fi deschisă publicului până în 25 mai 2019.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

Articolul precedentUn bărbat a luat un portofel care nu îi aparținea. A fost filmat și este așteptat la Poliție. Video
Articolul următorCampioana en-titre pierde teren în apărarea titlului. Informatica Timișoara învinsă în startul play-off-ului