Capitala Culturală din 2021 este pâna la finele lunii aprilie gazda a două expoziții reunite sub același acoperiș.

Prima dintre expoziții îl aduce în fața iubitorilor de frumos pe Gabriel Kelemen, artist care combină arta cu știința pentru a crea tablouri unice. Pe lângă vernisajul din Bastionul Theresia, artistul a lansat albumul bilingv (română – engleză) Hermeneutia genezei, ediție limitată, realizat de autor (ilustrații/text), concepția grafică și coperta – Armand Acea.

Este, cum s-a spus, partea de dinaintea teoriei, universalitatea principiului sferă-spirală sau sferă-vortex care am dezvoltat-o timp de 20 de ani. Asta înseamnă că sfera se manifesta și devine vortex sau spirală. Se referă la arhetipurile lui Platon sau Aristotel. Ceea ce vedeți este o împărțire în 2 lumi. Este partea dinaintea descoperirii acestei teorii, dinaintea posibilității mele de a structura. Eu am lucrat cu microscopul, am făcut foarte multe experimente, tot am încercat sa găsesc numitorul comun, asta a fost obsesia, să spunem, a mea. Se înțelege, ca sculptor căutam originea formei, care este forma mamă, matricea din care derivă tot. Și mi-am dat seama treptat că universul înseamnă o abundență de sfere, mă refer la planete, galaxii, și așa mai departe, în mod evident. Nu cuburi, nu tetraedre, nu alte corpuri geometrice foarte posibile. Și atunci am zis ca astea înseamnă ceva. M-am apucat să studiez undele staționare cu Alexandra Titu, care m-a ajutat foarte mult, și încet încet aceste unde mi-au creat un limbaj comun în care am putut să leg arhetipurile microcosmosului cu macrocosmosul. Cam asta este ce se întamplă în această teorie. Referitor la expoziție, este partea dinainte acestei descoperiri, o vedeți aici în partea din față, iar în partea din spate este ceea ce urmează sa fie condensat pe 600 de planșe. Am trecut de la 90, la 120, am ajuns la 300 și lucrez pentru 600. Ele nu sunt încă sistematizate, urmăresc planetele,sistemele galactice, într-o cheie poetică, estetică, științifică și mistică, deci combină fiecare planșa 3 elemente… Mi-am dorit să devin biochimist, dar am făcut altceva. Tot timpul am lucrat la microscop și m-am inspirat de acolo, câte 9-10 ore pe zi, desenam lucrurile cu care rămâneam. Am obținut chipuri umane prin stimulare acustică în fluide„, a declarat Gabriel Kelemen la vernisajul expoziției.

A doua expoziție găzduită de Muzeul Banatului este una provenită din colecția familiei Delia și Andrei Herczeg. Expoziția reunește picturi și sculpturi ale unor artiști români celebri, dar și lucrări ale unor tineri absolvenți ai Facultății de Arte din Timișoara. Printre români își face însă loc și un străin.

La această expoziție se poate vedea o secțiune prin artă contemporană în primul rând timișoreană, dar și românească. Sunt lucrări începand din 1968 a lui Peter Jecza, până ultimele realizate chiar anul trecut, de generația tânără, care a absolvit în ultimii ani Facultatea de Arte. Este prezent un singur străin, este vorba despre un prieten artist sculptor, Ioshino Gata, un japonez care locuiește în Carrara, un artist de mare rafinament și cred că merită parcursă expoziția pentru ca veți vedea cum au evoluat tehnicile folosite de artiștii prezenți aici. Ca și expoziție materialele sunt diverse, începând de la piatră, bronz, desen, basorelief, diverse pietre, andezit, marmură, calcar, materialele noi, polistiren îmbrăcat cu fibră de sticlă și rașini sintetice, cam toată tehnica folosită în domeniul artelor„, a declarat colecționarul Andrei Herczeg.

Cele două expoziții sunt deschise în mansarda Bastionului Theresia până în 28 aprilie.

Este un eveniment deosebit, am început anul în forță, este un eveniment inedit. Doar la Muzeul Național al Banatului se putea face vernisarea a două expoziții în aceeași zi. Este o expoziție legată de artistul Gabriel Kelemen, de pictură, dar și de sculptură, o expoziție în premieră, pentru că nu au mai fost expuse lucrările sale, și o expoziție din colecția familiei Herczeg, o expoziție de pictură a artiștilor bănățeni, dar și din alte zone, de renume național și internațional, la fel, o expoziție care nu cred că a mai fost în niciun spațiu expusă. Suntem norocoși pentru că ne-au ales pe noi, dar această colaborare între Muzeul Național al Banatului și persoane private nu este nouă. Am avut și anul trecut expoziție, vom mai avea în continuare. După cum ați văzut a fost un public numeros la ambele vernisaje, ceea ce ne bucură și ne încurajează să continuăm aceste parteneriate care au rezultate foarte bune„, a spus managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

Articolul precedentA tras singur pe dreapta. Bărbat prins băut la volan de polițiști în Timiș
Articolul următorMoarte violentă pentru fostul procuror șef al DNA Timișoara