Mulți timișoreni regretă vremurile în care puteau scăpa de vechiturile voluminoase de prin gospodării în timpul tradiționalelor perioade ale curățeniei de primăvară și de toamnă.
Începând de anul trecut, s-a încercat o nouă abordare, prin amplasarea unor containere în anumite zile, în diverse zone din oraș. pentru că acestea erau duse acolo doar pentru o zi, programul era unul destul de complicat ba chiar uneori nici măcar nu se respectau cele anunțate, pe străzi au început să apară rampe ilegale de gunoi. Acestea s-au dovedit o plagă greu de eradicat.
Acum se prefigurează un nou plan. Consilierii locali au ocazia să aprobe un proiect in al cărui raport de specialitate se precizează „în prezent, pe raza municipiului Timișoara se abandonează pe domeniul public cantități însemnate de deșeuri vegetale, deșeuri rezultate din construcții și deșeuri voluminoase, cu predilecție de uz casnic. Astfel, consilierii din cadrul Biroului salubrizare împreună cu reprezentanți ai SC Retim Ecologic Service SA precum și ai Serviciului protecția mediului din cadrul Direcției Poliției Locale au inventariat amplasamentele pe care se abandonează constant aceste categorii de deșeuri, rezultând peste 350 de astfel de locuri.
De pe aceste locații au fost ridicate cu operatorul serviciului de salubrizare peste 5.000 de tone de deșeuri, numai în cursul anului 2019.
Planul de prevenire și măsuri privind evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public de pe raza municipiului Timișoara presupune deschiderea a patru puncte în vederea colectării de la populație a deșeurilor din construcții, deșeurilor voluminoase și a deșeurilor vegetale”.
Cele patru puncte de colectare se vor situa pe Calea Torontalului nr. 94, strada Torac nr. 2-4, strada Avram Imbroane nr. 70 și în parcarea podului de pe Calea Șagului. În fiecare din aceste puncte vor fi amplasate câte trei containere, în care se vor colecta separat deșeuri vegetale, deșeuri voluminoase de uz casnic și deșeuri provenite din reamenajarea locuințelor.