Supararea mea, de cand exista Posta pe pamant e ca directori si ministri care au fost parca le-a fost rusine sa vorbeasca despre Posta. Se aude de telegraf, de telefon, de internet, dar de posta nimic„, spune Caius Lăzărescu, expert în Poșta, care a deschis la Timișoara o expoziție în care prezintă istoria acestei instituții văzută din mai multe unghiuri.

Cu 41 de ani de experiență în domeniu, Caius Lăzărescu a adus în fața timișorenilor evoluția Poștei, a mijloacelor sale de transport, dar și a tehnologiei utilizate de-a lungul anilor.

În cadrul expoziției se pot vedea mai multe goarne folosite în poștă, dar sunt prezentate și animalele folosite pentru transmiterea scrisorilor sau poștalioanele folosite de-a lungul anilor pentru transportul coletelor.

În cadrul expoziției din Bastionul Theresia sunt expuse și machete ale mașinilor, motocicletelor și bicicletelor folosite de Poștă de-a lungul anilor, dar și machete de vapoare, avioane sau zeppeline.

E colecția mea personală și nu e toată. Colecția începe de la primul vestitor cu trompeta până la avion. Și ce am pregătit inedit sunt mijloacele de transport istorice, în toate mediile. Adică terestru, aici e rutier și feroviar, maritim și aerian, exact cum au apărut ele… Colecția am strâns-o de-a lungul anilor. Când am intrat în Palatul Poștelor acolo funcționa o mare bibliotecă, în mare parte cu cărți tehnice, dar în cadrul ei nu scria nimic de Poșta. Și atunci, de la salariații vechi, care ce aveau, am început să cer și eu câte o carte. Vreau să spun că la următoarea expoziție vreau să etalez întreaga mea bibliotecă poștală, care cred eu că este unicat„, a declarat Caius Lăzărescu, deținătorul tuturor exponatelor.

Pe lângă toate acestea, Caius Lăzărescu prezintă și o expoziție a mijloacelor de comunicație. Sunt expuse un telegraf optic, un aparat de cod morse, acestea având și alfabetepuse lângă ele. De asemenea mai poate fi văzut un telefon folosite pe front.

Expoziția din Bastionul Theresia va fi deschisă o săptămână și poate fi vizitată zilnic între orele 8 și 18. Sâmbătă programul de vizitare este între orele 10 și 18, iar duminică expoziția va fi închisă.

Articolul precedentȘantier nou în centru, la Timișoara. Se reface fațada clădirii Operei
Articolul următorSchimbări în circulația autobuzelor pe mai multe linii din Timișoara