Fațada Palatului Culturii din Timișoara, care găzduiește Teatrul Național, Teatrul German, Teatrul Maghiar și Opera Română, intră în reparații cu bani de la bugetul local, amplasamentul fiind predat miercuri de Primăria Timișoara, firmei care se va ocupa de lucrări.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, alături de Ada Hausvater, directorul Teatrului Național și Cristian Rudic, directorul Operei Romane, au fost prezenți la momentul predării lucrării către firma care a câștigat licitația, Alex Dia Construct SRL.

Eu am cerut ca de mâine să se facă împrejmuirea de rigoare, organizarea de șantier, să se treacă imediat la scoaterea pietrelor de pavaj din vecinătatea fundației și apoi să facă săpăturile de rigoare”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Pentru ca fațada să fie refăcută va fi desființată și terasa care se află acum lângă Palatul Culturii. Pe lângă fațadă, vor fi schimbate și cele două trepte de la intrarea în Operă, dar și ușile. Firma care va reface fațada va aduce echipe de muncitori din România și Vietnam.

Întreaga lucrare costă 3.919.405 lei la care se adaugă TVA, bani care provin din bugetul local.

Construcția clădirii Palatului Culturii a început în 1871, după planurile renumiților arhitecți vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) și a fost terminată în 1875.

Reprezentație inaugurală a avut loc la 22 septembrie 1875 (în limba maghiară), iar trei zile mai tarziu, la 25 septembrie 1875 (în limba germană).

Două incendii de proporții au devastat clădirea, de-a lungul timpului. Primul a avut loc în 1880 și reconstrucția a durat până în 1882, păstrându-se integral forma originală a clădirii, construită în stil „Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția s-a făcut după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale, fațada principală și sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului.

Refacerea fațadei se va face în etape, dar Palatul Culturii nu va reveni la înfățișarea de odinioară.

Articolul precedentLiber la circulație pe Podul Eroilor din Timișoara
Articolul următorIstoria Poștei într-o expoziție de excepție în Bastionul Theresia de la Timișoara. Foto