În urmă cu 50 de ani, un nucleu de ingineri, specializați și pasionați de calculatoare,  au pus bazele și ulterior au lucrat cu MECIPT. Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara a fost primul calculator din mediul universitar din România. Același grup de IT-iști a înființat filiala timișoreană a Institutului pentru Tehnică de Calcul, pe scurt ITC.

IT-iștii de atunci s-au reîntors la Politehnică, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al UPT, pentru a sărbători semicentenarul filialei timișorene a ITC.

“În cadrul întâlnirii, care a debutat cu un moment de reculegere în memoria celor care nu mai sunt în viață, s-a vorbit despre primul calculator conceput în întregime la noi – Maşina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic din Timişoara (MECIPT) – între 1959 şi 1961, despre ”nașterea” filialei timișorene a ITC, dar mai ales despre importanţa fiecărui om implicat în aceste proiecte realizate de la zero, în anii 1960, într-o perioadă în care războiul rece făcea imposibilă orice comunicare cu vestul capitalist pentru ţările din est, aflate sub influenţa Rusiei comuniste. Iată şi motivul pentru care au trebuit dezvoltate de la zero tehnologii proprii, prin cercetare aprofundată. Numai în jur de 30 de ţări din întreaga lume făceau cercetare în IT, iar dintre ţările comuniste şase. România este una dintre cele cu rezultate pozitive. În 1989 ITC Timişoara avea un colectiv de 800 de angajaţi, dintre care 500 lucrau la fabrica de memorii şi 300 creau soft.” , se arată într-un comunicat la UPT.

Foşti angajaţi ai ITC Timişoara, sunt acum la conducerea unora dintre cele mai importante companii ITC. Ei lucrează atât în companii cu capital românesc (unii au propriile firme), cât şi cu capital străin.

Tot în cadrul aniversării a fost lansată și cartea ”Un institut pentru istorie. Semicentenarului Institutului pentru Tehnică de Calcul”. Volumul este realizat de un colectiv de autori, coordonat de profesorul Vasile Baltac, primul director al ITC.

Articolul precedentReparații pe mai multe drumuri importante din Banat
Articolul următorMașină răsturnată după impactul cu două căruțe pe o șosea din Timiș