Societatea Timișoara a premiat pentru al 27-lea an la rând personalități pentru abordarea temerară și responsabilă a unor teme majore din societatea românească, precum și pentru promovarea valorilor europene în arhitectura instituțională a României.

Doi dintre laureați au fost prezenți la Biblioteca Universității de Vest din Timișoara pentru a-și ridica distincțiile. Unul dintre aceștia este filozoful Mihai Șora, cel care a venit însoțit de soția sa Luiza, dar și de o fostă câștigătoare a unuia dintre premii, Ana Blandiana, laureată a premiului Speranța în urmă cu exact două decenii. Mihai Șora a primit premiul „Ion Monoran”.

Mă simt acasă la Timișoara. Ca un timișorean care și-a făcut copilăria, școala primară și secundară în acest oraș, unul care împreună cu locuitorii săi îmi stă la inimă. E un moment de mare bucurie. Revin la tinerețile mele și la faptul de a fi timișorean, și pentru mine asta este o confirmare la care țin foarte mult„, a declarat Mihai Șora după primirea premiului.

Un alt câștigător prezent la festivitate a fost jurnalistul Cristian Pantazi, cel care a recunoscut că este pentru prima dată în Timișoara.

 

E o mare onoare. E în primul rând un premiu pe care îl văd aparținând mie și colegilor mei, echipei care ne-am format pentru ca un jurnalist nu poate să fie singur și premiul ăsta cred eu că reprezintă o recunoaștere a faptului ca g4media a reușit să se impună, la doar un an de când a apărut pe piață, ca o voce distinctă în piața de media, o publicație care urmărește cu încăpățânare aflarea adevărului, care respectă agenda corectă, care urmarește tot timpul interesul public și nu face niciun pas inapoi„, a spus Cristian Pantazi după premiere.

Invitată la premierea de la Timișoara a fost și scriitoarea Ana Blandiana, cea care a câștigat premiul Speranța al Societății Timișoara în 1999.

Nu știu cât din Proclamația de la Timișoara se află în Constituția României, știu însă că Punctul 8 nu se află. Au fost ani mulți, anii ’90, în primul rând, cei mai buni ani ai Alianței Civice, în care venirea la Timișoara și primirea unui premiu de la Timișoara și colaborarea dintre noi a fost nu doar un titlu de glorie, ci și o speranță…România nu este cea pe care o reprezintă Guvernul ei, România suntem noi și cred că aproape ne facem datoria”, a spus Ana Blandiana.

Alți doi premianți la ediția din acest an nu au ajuns la Timișoara. Augustin Lazăr, procurorul general al României a primit premiul Speranța, dar a lipsit deoarece este plecat din țară, însă el va ajunge luna viitoare la Timișoara și cel mai probabil atunci va primi distincția.

Al doilea absent de la premiere a fost Ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel căruia i-a fost acordsat premiul Secera si ciocanul.

Întotdeauna am ținut cont de ce s-a întâmplat în anul respectiv, ce a fost mai important. Pe anul 2018 cel mai important lucru a fost evident asaltul împotriva justiției, asaltul împotriva statului de drept. Există câțiva actori care s-au opus, au încercat să reziste acestui asalt, iar cel mai important este Augustin Lazăr, el a luat premiul Speranța. În oglinda, premiul ‘Secera și ciocanul’ a fost decernat domnului Tudorel Toader, încă ministru al Justiției. Este o tensiune care străbate întreaga țară, una care știu că se va rezolva prin alegeri, dar până la alegeri instituțiile trebuie să reziste și statul de drept trebuie să nu cedeze. L-am avut astăzi în mijlocul nostru pe domnul Mihai Șora care este un om demn, întruchiparea demnității într-un stat în care aceste valori sunt prea puțin importante. A fost prezentă doamna Ana Blandiana, laureată cu premiul Speranța pe anul 1999, iar premiul Oscar Berger pentru jurnalism a revenit domnului Cristian Pantazi….Premiul ‘Secera si ciocanul’ se referea la cei care încercau să păstreze structurile comuniste, or acum nu mai este vorba de structuri comuniste, este vorba despre dictatură, ceea ce este același lucru„, a declarat Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

Articolul precedentO nouă rută pentru elevii care folosesc transportul școlar la Timișoara
Articolul următorVictorii pentru ACS Poli și Ripensia, înfrângere pentru ASU Politehnica