Pesta porcină africană a fost confirmată în județul Timiș, la doua zile după ce au fost găsite animale bolnave.

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Adian Popa a declarat luni că gripa porcină a fost confirmată în urma testelor de laborator, în comuna Belinț din județul Timiș.

S-a confirmat gripa porcină, la Belinț. La Bârna nu a fost confirmată. Anunțul va fi făcut oficial de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, a declarat directorul DSVSA Adrian Popa.

În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11.01.2019 au fost cumpărate, de către două persoane din comuna Belinţ şi o persoană din comuna Bârna, un număr de 25 capete tineret porcin, de la o exploataţie situată în extravilanul localităţii Giroc, judeţul Timiş. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei.

Până la data apariţiei rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine.

D.S.V.S.A. Timiş reia solicitările către crescătorii de porcine, să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Acesta este primul caz e pestă porcină agricană, confirmat în Timiș.

Articolul precedentBebeluș de 11 luni mort de gripă la Timișoara. A fost internat cu insuficiență respiratorie
Articolul următorO destinație preferată de bănățeni pentru weekend și-a schimbat dramatic înfățișarea