Timișoara va avea un nou pod în anii viitori, primul contruit în oraș în ultima jumătate de secol. Deocamdată totul este însă la nivel de planuri, care au fost finalizate însă de austriecii de la Vienna Consulting Engineers.

Planurile au fost finalizate în urmă cu mai mult timp, însă Comisia de Monumente a Direcției de Cultură și Patrimoniu Național al Județului Timiș a cerut să se facă unele modificări podului. Odată cu finalizarea planurilor, acestea vor fi supuse votului consilierilor locali, pentru ca în următoarea ședință a consiliului local aceștia să își dea aprobarea pentru întocmirea studiului de fezabilitate.

În ședința de Consiliu Local de joi vom introdue la aprobare un proiect referitor la Studiul de Fezabilitate pentru Podul Jiul. Suntem în linie dreaptă, avem toate avizele. Vă prezint o poză. S-a rămas pe acea solutie. După aprobarea SF-ului, proiectantul are la dispoziție 3 luni să elaboreze Proiectul Tehnic cu detalii de execuție. În primăvară vom scoate la licitație acest proiect pentru execuție. Sperăm să meargă bine și să începem lucrările cât mai repede. Este primul pod completamente nou, după aproximativ 50 de ani. Are și o valoare de simbol, că sparge aceasta stagnare, dupa o jumătate de secol. Vom începe în 2019 și cel de al doilea pod nou, podul Ilsa. Acolo încă nu suntem în stadiul de a da aprobări în Consiliul Local, pentru că mai trebuie niște avize. Când le vom avea, vom face și acolo pașii următori„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Potrivit planului întocmit pentru viitorul Pod Jiul, acesta va avea 4 benzi de circulație și trotuare, care trebuiau să aibă trei metri și pe o parte și pe cealaltă, iar în primă instanță, societatea Vienna Consulting Engineers, firma care s-a ocupat de desene, a făcut trotuarele de numai 1,5 metri lățime. Lucru ce n-a fost pe placul Primăriei Timișoara. Așa că, s-a procedat la modificarea lățimii acestora, în 2017.

Podul urmează să fie o prelungire a străzii Jiul ce vine de la pasajul de cale ferată, dinspre Circumvalațiunii, și să facă legătura cu Splaiul Tudor Vladimirescu, peste canalul Bega, trecând pe lângă halele Pasmatex și Paltim.

Firma care a câștigat licitația de întocmire a studiului pentru podul Jiul a fost Vienna Consulting Engineers SRL, care are o sucursală și în București. Valoarea contractului a fost de 90.000 de lei, fără TVA.

Articolul precedent18 decembrie 1989. Timişoara – oraş sub stare de asediu
Articolul următorZeci de localități fără curent electric, avariile nu au fost încă reparate