Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a activat comandamentul de iarnă, iar firma care se ocupă de deszăpezire şi combaterea poleiului este pregătită să intervină cu utilaje şi material antiderapant, a anunţat, luni, Biroul de presă al instituţiei.
În baza acordului-cadru de servicii dintre municipiul Timişoara şi firma prestatoare, sunt asigurate curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice din municipiu, precum şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ.
„Am avut deja două comandamente de iarnă pentru a lua din timp toate măsurile necesare pentru a interveni, la nevoie, astfel ca traficul să se desfăşoare în condiţii normale pentru sezonul de iarnă. Am primit asigurări de la societăţile care se ocupă de deszăpezire că vor interveni imediat ce este nevoie”, a declarat viceprimarul Ruben Laţcău.
Curăţarea şi transportul zăpezii se vor realiza cu prioritate pe principalele artere de circulaţie, pe poduri, în principalele intersecţii şi treceri pietonale, pe traseele mijloacelor de transport în comun şi în alte locuri publice din zona ultracentrală.
Firma prestatoare este pregătită să acţioneze cu 19 utilaje multifuncţionale şi echipamente de deszăpezire dotate cu sisteme de monitorizare şi localizare, din care cinci utilaje multifuncţionale sunt de capacitate mare, şase utilaje multifuncţionale sunt de capacitate mică, trei utilaje cu încărcător frontal, trei utilaje de transport al zăpezii şi două autocisterne clorură. De asemenea, firma s-a aprovizionat cu 800 de tone sare, 20 de tone de clorură de calciu şi inhibitor. Aceste cantităţi vor fi completate în permanenţă, astfel încât stocul să fie asigurat la un nivel optim pe toată perioada iernii.
În caz de nevoie, sunt pregătite să intervină şi celelalte societăţi ale Consiliului Local, respectiv Societatea de Transport Public, Societatea de Drumuri Municipale, Horticultura, Aquatim, SC Pieţe, precum şi firmele de utilităţi.
Cetăţenii, instituţiile publice, firmele, persoanele juridice şi asociaţiile de proprietari au obligaţia de a îndepărta zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din faţa imobilelor şi clădirilor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, imediat după ninsoare. Ei sunt obligaţi să cureţe şi rigolele din faţa caselor sau magazinelor, să îndepărteze zăpada şi ţurţurii de pe acoperişurile imobilelor, de pe burlane sau atenţionarea pietonilor asupra pericolului iminent, prin marcarea corespunzătoare a perimetrului expus. Neîndeplinirea obligaţiilor amintite anterior se sancţionează contravenţional.
Sursa: Realitatea de Timis