Zeci de taximetriști au ieșit în stradă la Timișoara și au protestat în fața sediului Primăriei.

Câteva zeci de șoferii de taxi din oraș s-au adunat în fața sediului Primăriei Timișoara în prima parte a zilei. Oamenii au venit echipați cu vuvuzele și o stație la care au pus imnul „Deșteaptă-te române”, dar și alte piese patriotice. Taximetriștii sunt nemulțumiți de faptul că în Timișoara acționează o subsidiară a companiei Uber și spun că aceasta lucrează ilegal, iar autoritățile locale sunt părtașe la încălcarea legii.

Asociația Banat Taxi spune că din cauza concurenței neloiale taximetriștii își văd amenințate locurile de muncă. Oamenii au decis sa protesteze mai întâi în fața primăriei și cer ajutoprul autorităților locale.

Am venit să ne susținem cauza, adică aplicarea legii în mod egal pentru toți transportatorii. Nu vrem o dublă legiferare, adică o lege pentru băieții deștepți, băieții privilegiați, care dau șpăgi și cunoștințe, și una pentru cetățenii onești care plătesc taxe și respectă legea. Am fost în 20 decembrie, după hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a statuat clar că aplicațiile informatice, transportatorii ilegali, nu sunt aplicații informatice, ci sunt transportatori. Deci, pe cale de consecință trebuie să se supună legii transporturilor în țările în care operează. Noi avem o lege foarte clară, foarte bine reglementată, numai că băieții deștepți înțeleg că nu trebuie să o respecte. De asta am ieșit, că în 20 decembrie ni s-a promis de către guvernul României că se va scoate sintagma ‘în mod repetat’, ca cei care sunt prinși făcând transport ilegal de persoane contra cost să poată fi sanctionați. Asta am cerut domnului chestor IPJ Timis. Am depus o listă cu 248 de transportatori ilegali, mașini care nu au autorizație, să îi verifice. Nu le-am cerut să le taie capul, dar măcar un avertisment… Noi nu ne executam obligațiile doar dacă vrem când ieșim la lucru sau doar dacă ne place. Încercăm să facem din taximetrie o meserie frumoasă, să ridicăm standardele. Ne-am făcut aplicații informatice, am schimbat mașinile de la Mercedes-uri, BMW-uri până la ultimele tipuri de Logan. Această concurență neloială e menită de a ne discrimina, de a ne produce pagube și de a ne pune într-o lumină proastă… Nouă nu ne e frică de concurență. Noi cerem sa fim egali în fața legii„, a declarat Adrian Juganaru purtator de cuvant Asociatia Banat Taxi.

Primarul Nicolae Robu le-a raspuns și el taximetriștilor. Edilul spune că municipalitatea nu poate să facă mai multe decât a făcut până acum pentru taximetriști.

Este dreptul lor să protesteze, dar nu știu de ce nu înțeleg ce le-am mai spus în repetate rânduri. Nu le poate rezolva Primăria această revendicare. Trebuie să se adreseze instanțelor de judecată dacă ei consideră ca niște agenți economici le fac concurență neloială. Primăria nu se poate ocupa de activitatea agenților economici, că nu are prerogative în acest sens. Are o relație și prerogative pe zona de taximetrie făcută după legea taximetrie și atâta tot. Nu pot să îi ajut cu absolut nimic. Eu cred că ajutorul pe care li-l pot da l-am dat deja, îndrumarea către instanța de judecată. Mai mult de atât nu am cum să fac. Nu am cum să interzic eu sau să propun Consiliului Local să interzică activitatea economică a unei firme„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Taximetriștii vor continua protestele la Timișoara. Joi, între orele 10 și 13 vor merge în fața Prefecturii pentru a-și spune nemulțumirile, iar vineri urmează să revină în fața Primăriei Timișoara.

Articolul precedentVal de frig în vestul țării
Articolul următorEuro falși dați la schimb în Timiș. Poliția a intervenit