Ministrul Muncii Marius Budai sustine că nicio pensie specială nu va fi mai mare decat salariul din perioada de activitate, iar pensia va fi calculată în funcție de principiul contributivității prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, asa cum se intampla si in sistemul public. Practic, partea necontributivă a acestor pensii va fi eliminată.

Mai mult, vârsta de pensionare va crește treptat pâna la varsta de 65 de ani, iar cei care se pensionau mai devreme vor fi nevoiti sa rămână în sistem până la vârsta de 65 de ani.

Însă, eliminarea pensiilor speciale ar duce si la retragerea oamenilor din sistem. Spre exemplu, la acest moment avem 7 mii de militari care indeplinesc conditiile de trecere in rezerva pe actualul sistem de pensionare.

Potrivit Ministerului Apararii 7 mii de angajati , adica 10% ar putea sa plece din sistem daca dispar pensiile speciale. MAI nu a oferit un raspuns clar referitor la cati angajati ar putea pleca din sistem, cert este ca acum sunt peste 120 de mii de angajati, potrivit ministerului de finante, care si-ar putea întrerupe activitatea.

De altfel, Serviciul de Telecomunicatii Speciale are acum aproape 3 mii de angajati care ar putea pleca din sistem, in timp ce în justitie sunt 707 angajati, care reprezinta 11%, si care s-ar putea retrage din sistem, iar SRI 22 de cadre militare

Articolul precedentAvertizare de viituri pe mai multe râuri din țară – Anunțul făcut de hidrologi
Articolul următorCursa rățuștelor, eveniment caritabil cu tradiție, va avea loc la Timișoara chiar dacă festivalul din care făcea parte nu se mai ține