mancaruri pranz ruga Margina
Ruga Margina pranz traditional

Ruga de la Margina a fost un eveniment atipic pentru cei obișnuiți cu astfel de manifestări de la care nu lipsesc tarabele cu jucării din China și grătarele cu mititei.

La Ruga de la Margina accentul s-a pus pe tradiții și plăcerea de a descoperi locuri frumoase și oameni primitori. Oaspeții au avut ocazia să facă o drumeție cu căruța, pe traseul Sinești-Zornești. Timp de două ore au respirat aer curat și au admirat primele nuanțe ale toamnei care transformă peisajul rural într-un decor de poveste. Un popas în natură, cu merinde tradiționale, le-a astâmpărat foamea. A fost vizitată o casă de 100 de ani și au fost admirate obiecte tradiționale adunate de la oamenii din sat. Copiii au avut ocazia să se joace în voie.

Trupa de teatru Auăleu a prezentat spectacolul Ferma. Piesa reprezintă o punere în scenă în stilul propriu, a romanului lui George Orwell: „Ferma animalelor”, o satiră care reflectă evenimentele din perioada lui Stalin, care critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii.

Acțiunea a fost organizată în cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces. Acesta este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Margina a fost în trecut unul din cele mai importante centre economice din regiune, datorită Fabricii de Oțet care a fost construită în 1912 și la care lucrau sute de oameni.După 1989, fabrica a intrat în declin și a fost închisă. Pe acest fond, mulți locuitori din industrie au plecat către oraşele mari din Banat şi străinătate. Astăzi comunitatea încearcă să se reinventeze.

Articolul precedentProiecții 3D spectaculoase pe apele canalului Bega
Articolul următorMai multe mijloace de transport în comun, odată cu începerea școlii