A fost ridicată în urmă cu aproape trei secole, însă niciodată nu a beneficiat de lucrări importante de consolidare, iar acum planurile de refacere ale Domului Catolic de la Timișoara au fost puse în practică.

După ce contractul de finanțare a fost semnat, s-a dat startul lucrărilor, de care se vor ocupa o firmă din București și una din Timișoara. Muncitorii au demontat deja câteva statui de pe soclurile pe care erau așezate, au fost demontate o parte din băncile în care se așează credincioșii și au fost acoperite altarele.

 

O parte dintre elementele din catedrală urmează să fie reabilitate chiar în incinta Domului, în timp ce altele urmează să fie duse în ateliere de specialitate.

După ce aceste acestea vor fi îndepărtate, vor intra muncitorii care vor scoate piatra de pardoseală. Bucățile de piatră care vor sunt încă folosibile vor fi restaurate și vor fi repuse în pavaj, însă cele ce nu mai pot fi recuperate vor fi înlocuite. Înainte ca noua pardoseală să fie instalată, sub aceasta va fi introdus și un sistem de încălzire. Urmează de asemenea să fie reabilitat întregul sistem electric al Catedralei și vor fi refăcute și cele 17 vitralii.

Domul Catolic va primi și alte îmbunătățiri care să aducă lăcașul de cult aproape de zilele noastre.

Este foarte important să avem o idee vizavi de fluxurile de vizitatori în Domul Catolic. Vom achiziționa un sistem foarte performant cu ajutorul căruia vom putea efectua rapoarte lunare, săptămânale, privind numărul de vizitatori. După cum știți e un proiect finanțat în cadrul POR și el va fi finalizat după finalizarea lucrărilor timp de 5 ani și este foarte important de la an la an din punctul de reper din care am pornit în fiecare an cu câti vizitatori vom crește. În jur de 19.000 de vizitatori pe an avem acum, dar e o estimare. Cred că sunt mult mai mulți și când se vor termina lucrările, numărul va crește„, a declarat Karina Cistelecan, managerul de proiect.

De reabilitări vor beneficia și podul catedralei, dar și cripta. Aceasta din urmă va putea fi și vizitată de turiști după ce lucrările vor fi finalizate. În criptă isi dorm somnul de veci 40 de foști episcopi și membrii ai clerului catolic.

Este impresionantă. Nu se simte ca în alte monumente mirosul de igrasie deoarece cei care au construit acest edificiu au gândit niște sisteme de aerisire foarte inteligente. Întra-adevăr apa pătrunde pentru că suntem pe mlaștină în Timișoara, deci sunt anumite infiltrații și cu siguranță se va interveni și acolo cu tencuieli de asanare, dar nu este o zona extraordinar de afectată. Pereții sunt în stare bună. Se va reveni la pardoseala inițială, din cărămidă. Acum 20-30 de ani s-a turnat o șapă peste pardoseala de cărămidă și se va reveni la ceea ce trebuie. Toate pietrele tombale care sunt acolo vor fi restaurare și ele, dar vor fi restaurate in situ, deci nu vor fi desfăcute. Vor fi doar curățate și scrisul va fi refăcut. În cripta va fi refăcut tot ce înseamna sistem de lumină. Partea de trepte de acces va fi și ea integral refăcută și bineințeles ușa care este acolo„, a declarat Karina Cistelecan, manager al proiectului de reabilitare a Domului Catolic.

Lucrările nu se vor face doar în interior, ci și în exterior. Urmează să fie refăcute fațadele și
acoperișul, atât partea de tablă cât și cea de țiglă, aleile din jurul Catedralei, gardul împrejmuitor, dar și spatiul verde. La intrarile laterale ale Domului urmează să fie montate și rampe pentru persoane cu dizabilități.

Lucrările de reabilitare a Domului Catolic de la Timișoara vor dura doi ani și se ridica la 21.316.962 lei. Catedrală a fost inchisă odată cu începerea lucrărilor de reabilitare, iar slujbele religioase se vor desfășura în celelate biserici romano-catolice din oraș.

Construcția Domului Catolic de la Timișoara a început în 1736 și s-a încheiat în 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat în care slujbele se țin în limbile română, maghiară și germană. Datorită acusticii deosebite, aici au loc concerte de orgă sau de muzică sacră. Orga a fost construită în atelierele Wegenstein din Timișoara.

Prima slujbă în Domul Romano-Catolic a fost făcută în anul 1754.

Articolul precedentIncendiu violent la o hală din Timiș. Intervenție dificilă pentru pompieri
Articolul următorDeputatul de Timiș Adrian Pau părăsește PSD și merge la Pro România