liecu arte plastice timisoara
Vechea cladire a liceului de Arte Plastice din Timisoara

Școala care, de câțiva ani buni, rămâne cu porțile închise la începerea cursurilor își va schimba total înfățișarea. Mare parte din ea va fi demolată.

Clădirea care a adăpostit, ani de-a rândul, Liceul de Arte Plastice din Timișoara este, de mai multă vreme, ținta planurilor unor dezvoltări imobiliare de amploare. Ținând cont de poziția ansamblului de imobile din care face parte și de mărimea terenului ocupat, miza este extrem de mare.

Complexul actual de imobile cuprinde  fosta clădire a Liceului de Arte Plastice, cea a Inspectoratului Școlar Județean și câteva anexe. În plus, fostul teren de sport al liceului, transformat temporar în parcare, întră și el în calcul.

Școala care s-a mândrit cu nume de artiști importanți printre profesori și absolvenți nu va mai exista multă vreme, în vechea ei formă. Oricum, cursurile s-au mutat de ani buni într-un alt spațiu. Vechiul imobil a rămas gol și se degradează, ca orice clădire părăsită.

Inițial, școala a fost concepută ca Liceu Israelit. Acesta a funcționat între anii 1919–1948, cu 4 clase gimnaziale pentru fete, 8 clase de liceu teoretic pentru băieți și 8 clase de liceu commercial. După 1948  în clădire și-au desfășurat cursurile Liceul Sportiv și mai apoi cel de Arte Plastice.

În anul 2003 proprietatea a fost restituită organizației Caritatea care a vândut terenul aferent acesteia un an mai târziu. Intenția de a înstrăina clădirea Liceului de Arte Plastice și de a muta cursurile în imobilul altui liceu a stârnit, încă de pe atunci, un val de nemulțumiri, dar din punct de vedere legal, lucrurile erau clare.

O a doua controversă a apărut odată cu primele planuri care prevedeau o dezvoltare multifuncțională pe locul ansamblului de clădiri aflate în proximitatea Primăriei Timișoara.

Modul în care noile imobile se vor încadra în specificul zonei, regimul de înălțime, problema traficului suplimentar și a lipsei acute de locuri de parcare au fost doar câteva dintre argumentele contestatarilor. În plus, demolarea vechilor clădiri nu era văzută cu ochi buni de către cei care își doresc conservarea aspectului architectural autentic al orașului.

Dezbatere publică pentru ansamblul multifuncțional care înlocuiește școala

Acum, va intra în dezbatere publică un nou prioiect, declarant câștigător în urma unui concurs organizat de către dezvoltator, la cererea Primăriei Timișoara. Proiectul prevede realizarea unui ansamblu de patru clădiri, dintre care una cu nouă etaje, dar mai scundă decât cea a municipalității, cu care se va învecina.

Ansamblul multifuncțional va cuprinde locuințe, zone de shopping și business, dar și spații culturale. Noul proiect prevede păstrarea clădirii în care a funcționat Inspectoratul Școlar și a unei părți din cea a fostului liceu.

Dezbaterea publică pe marginea documentației de urbanism va avea loc miercuri, 26 septembrie, de la ora 13.00, în sala de consiliu a Primăriei Timișoara. Dezbaterea publică este organizată la solicitarea Ordinului Arhitecților din România, filiala Timișoara.

Cei interesați pot afla mai multe amanunte despre dezbatere și proiect de pe site-ul primăriatm.ro

Articolul precedentPloaie de amenzi pentru cei care au aruncat gunoaie în stradă la Timișoara
Articolul următorFamilie disperată la Timișoara. Un tânăr este de negăsit