După doi ani în care bătăliile pe care cadrele medicale din Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara le-au dus, în cea mai mare parte, împotriva coronavirusului, anul 2022 a însemnat revenirea la lupta cu afecțiunile pulmonare și bolile contagioase, transmisibile. Anul trecut a adus o creștere semnificativă a adresabilității pacienților către secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase.

 

În cifre, aceasta reprezintă 5350 de internări, 21.904 pacienți consultați în Ambulatoriul spitalului, inclusiv în dispensarul TBC, și 15.280 de internări de zi.

 

“Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creștere însemnată îndeosebi în cazul afecțiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecțiilor respiratorii. Și este și normal să se întâmple așa. După ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măști, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecții acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situații în care pacienții au dezvoltat insuficiență respiratorie acută și au necesitat oxigen suplimentar. În același timp, am constatat o creștere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce în creșterea asistenței medicale și tratament pentru acești pacienți. În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament și consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor și severitatea cazurilor au crescut față de perioada prepandemică”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

 

 

2022 a adus însă și triplarea numărului de investigații făcute cu ajutorul rezonanței magnetice. Aproape 2000 de persoane au beneficiat de RMN. Totodată, s-au realizat peste 2000 de CT-uri pacienților internați și aproape 400 de investigații CT pentru cei veniți în regim de Ambulatoriu.

 

“Vorbim de o triplare a numărului de RMN-uri față de anul trecut. De această investigație au beneficiat, în primul rând, pacienții internați în spital, la care se adaugă cei veniți cu bilete de trimitere de la medicul specialist, în baza contractului pe care îl avem cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș. De asemenea, 2022 a însemnat și peste 650 de mamografii și aș vrea să reamintesc că acestea se pot face gratuit în spital. Suntem parteneri, alături de Spitalul Municipal Timișoara și de Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, în proiectul de prevenție a cancerului de sân. În cadrul acestui program, mamografiile sunt făcute femeilor din vestul țării cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Laboratorul de Imagistică de la Victor Babeș are în dotare un Mamograf digital 3D cu tomosinteză care permite scanarea cu mare acuratețe, oferind imagini cu o rezoluție foarte ridicată. Sensibilitatea investigației este de aproape 80 la sută.

Tot în cadrul Laboratorului de Imagistică, am pus în funcțiune și un aparat DEXA, realizând peste 100 de analize de determinare a densității osoase. Și vorbim și de o premieră în domeniul radiologiei intervenționale în cadrul spitalului. Anul trecut, a demarat programul de efectuare de puncții mamare ghidate ecografic în cazul pacientelor cu suspiciune de leziune oncologică a sânului”, spune S.L. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

 

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a înregistrat peste 350 de pacienți, în scădere față de anul 2021, dar cu o creștere importantă față de perioada prepandemică. Majoritatea pacienților internați au fost diagnosticați cu bronhopneumonii, meningite, șocuri septice, TBC, la care se adaugă și un număr redus de pacienți cu COVID 19.

 

Activitate intensă a fost și în Cabinetul de Alergologie unde s-au realizat peste 2000 de consulturi de specialitate.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentCozmin Gușă, dezvăluiri explozive despre contractul privatizării Petrom. Năstase și Băsescu au știut. Florian Coldea i-a protejat pe cei de la OMV
Articolul următorNoi dezvăluiri despre Ion Țiriac și implicarea sa în privatizarea frauduloasă a Petrom