Timișoara este unul dintre orașele cu cel mai bogat patrimoniu de clădiri istorice. Neglijate de chiriașii care au luat locul proprietarilor în anii comunismului, multe dintre ele s-au degradat treptat. Refacerea lor este dificilă, pentru că este nevoie de multe aprobări, materiale scumpe și firme de construcții specializate în refacerea  ornamentelor complicate de pe fațade și a acoperișurilor bogat împodobite. Pentru că lucrurile se mișcă greoi, iar autoritățile locale vor ca până în 2020, înainte ca Timișoara să fie Capitală Europeană a Culturii orașul să arate perfect, au început să curgă amenzile și supraimpozitările. Nu mai puțin de 2000 de timișoreni s-au trezit că trebuie să plătească taxe majorate și cu 400%

Oamenii contestă deciziile primite, dar nu prea au succes în fața Consiliului Local. Din 5 plângeri prealabile  formulate împotrivaunor hotărâri de consiliu local referitoare la supraimpozitare, aflate pe ordinea de zi a celei mai recente ședințe CLT, doar una ar putea fi soluționată favorabil. În celelalte cazuri, consilierii au votat pentru manținerea măsurii

Obținerea autorizației de contrucție se face greu și necesită mult timp, așa că unii proprietari s-au trezit cu impositele mărite chiar în timp ce lucrările de refacere a fațadelor sunt în toi. Acestia au contestat decizia.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, consideră că supraimpozitarea trebuie aplicată, chiar dacă este conștient că asta îl costă inclusiv capital electoral.

Cu toate acestea, chiar și consilierii locali sunt conștienți de faptul că hotărârea adoptată de ei poată fi pusă în practică doar în limitele legii.

Într-un final, angajații primăriei vor lua la pas orașul pentru a analiza fiecare caz în parte, în cazul clădirilor unde reparațiile au început deja. Ei vor să se asigure că proprietarii sunt de bună credință și la imobilele lor chiar se lucreaza, nu doar se aplasează schele și prelate pentru a scăpa de supraimpozitare.

Articolul precedentBătaie într-un spital din Timiș. De la ce a plecat scandalul?
Articolul următorStadion nou de peste 30 de mii de locuri la Timișoara. Anunțul vicepremierului Daniel Suciu. Foto