Specialiștii de mâine în chirurgia oncologică minim invazivă, dar și în chirurgie robotică, vor fi pregătiți în următorii 2 ani la Timișoara.

Cursul care a început la Spitalul Județean este parte a proiectului denumit “Imbunatatirea nivelului competentelor PROfesionistilor din sistemul medical in domeniul chirurgiei ONCOlogice minim invazive abdominale”, sau PRONCO, unul realizat cu finanțare europeană, ce se ridică al suma de 3 milioane de euro.

La cursul de la Timișoara vor veni 300 de medici oncologi din tot vestul țării.

În cadrul cursului vor fi prezentate atât tehnici de bază cât și avansate pentru efectuarea de intervenții chirurgicale de o mare complexitate, sub forma de cursuri teoretice și lucrări practice. Vor fi de asemenea predate cursuri teoretice privitoare la prevenția și depistarea precoce prin screening a cancerului abdominal.

Proiectul are drept obiectiv creșterea performanței, calificării, la un grup de 600 de chirurgi din toată țara și de 400 de asistente, fiecare cu o anumită curicula, cu anumite obiective. Acestor 600 de chirurgi li se va ridica nivelul de cunoștințe și de aptitudini în chirurgia mini invazivă în 5 centre. În Timișoara vor veni 300, în Cluj, Iași și Craiova, câte 200, și la București 100. Este un prim proiect dezvoltat la nivel național și este finanțat prin fonduri europene. Această finanțare este extrem de avantajoasă pentru cursanți pentru că li se asigură cazarea, drumul, masa. Practic ei nu vor avea nicio cheltuială, ci doar obligația de a participa la cursuri și de a fi atenți„, a declarat Lazăr Fulger, șeful Clincii 2 Chirurgie din Spitalul Județean Timișoara.

În cadrul proiectului urmează să fie pregătiți și medici specializați în chirurgia robotică, iar prioritate vor avea medicii care au și posibilitatea de a folosi roboți în cadrul operațiilor.

În total, în cadrul proiectului vor fi pregătiți 1000 de medici și asistente.

Articolul precedentLiber la circulație pe patru benzi pe o stradă intens circulată din Timișoara. Foto
Articolul următorPersoană dispărută în apele unui râu în apropiere de Timișoara