Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a făcut un apel, vineri, la instituţiile abilitate ale statului să cerceteze cine sunt vinovaţii pentru amenda de 20.000.000 de euro primită de societatea locală de termoficare Colterm, pe care, în mod nejustificat, primarul Dominic Fritz doreşte să o achite din banii contribuabililor timişoreni.

Liberalul a mai afirmat că „hulitul”, de către primarul Dominic Fritz, Guvern Cîţu a contribuit la bugetul loca al Timişoarei, la începutul anului, cu 28.000.000 de lei, „pentru repararea a două străzi şi a unui parc”, pe care primăria nu a reuşit să-i cheltuiască, buruienile crescând în continuare în parc, iar trotuarele fiind neremediate. Ca atare, spune Alin Nica, niciun om cu cap nu bagă bani într-o gaură neagră.

„Fac un apel la instituţiile abilitate să cerceteze cine sunt vinovaţii pentru această amendă (20.000.000 de euro, n.r.) pe care în mod nejustificat domnul primar doreşte să o plătească din buzunarele timişorenilor, prin majorarea preţurilor, fie să se milogească la Guvern ca Gwuvernul să i-o plătească. Nicio variantă nu este corectă. Trebuie să o plătească cei vinovaţi că au primit-o. Trebuie să găsească o soluţie, pentru că nici până acum nu au fost achitate certificatele verzi. Cred că instituţiile abilitate se pot autosesiza – Curtea de Conturi sau organele de cercetare penală, dacă este vorba despre o faptă mai gravă, evident”, a declarat Alin Nica, într-o conferinţă de presă.

El i-a transmis edilului Dominic Fritz că Guvernul nu are motive să dea bani pentru Colterm, „când tu (Dominic Fritz, n.r.) ai deschis şampania în luna martie, când ai reuşit să schimbi, tot aşa, printr-o alianţă conjuncturală, membrii din consiliul de administraţie şi ai uitat că mai ai pe ordinea de zi o hotărâre privind cumpărarea certificatelor verzi”.

Liderul liberalilor timişeni a subliniat că el şi PNL nu vor fi de acord cu transferul către populaţie a preţului gigacaloriei, a amenzii primite de Colterm „din cauza incompetenţei, a neglijenţei sau a abuzului” celor de la USR PLUS, a primăriei, care nu s-au aplecat asupra acestei probleme.

„Primăria nu are nici până acum stocurile de carburant şi contractele care să ne asigure trecerea iernii, iar asta puteau să o facă din vară până acum. Nici până acum primăria nu a venit cu un plan de redresare a Colterm, deşi puteau să o facă din vară. Nici până acum primăria nu a venit cu o soluţie de eficientizare a activităţii Colterm din punct de vedere tehnologic, eventual accesarea unor fonduri europene, deşi putea să o facă din vară. Nici până acum, primăria nu a reuşit să finalizeze închiderea inelului de transport gaz şi includerea Colterm în reţeaua de transport cu circuit închis. Credeţi că Guvernul nu are acces la toate aceste date şi nu vede că autoritatea locală nu face nimic din ceea ce îi stă în putere să oprească căderea Colterm şi intrarea ei în faliment, ci doar aşteaptă compensaţii din exterior? Cred că niciun om cu cap nu ar băga bani în această gaură neagră”, a argumentat Alin Nica.

Reprezentantul PNL a mai menţionat că societatea Colterm avea şi soluţia să investească într-un incinerator care să producă energie termică şi electrică folosind deşeurile, ajutând şi la reducerea emisiei de carbon şi la eficientizarea colectării deşeurilor, dar cei de la USR PLUS nu au niciun plan în acest sens.

Primarul Dominic Fritz a acuzat, joi, Guvernul Cîţu de „răzbunare politică”, după ce a fost alocat din Fondul de Rezervă un miliard de lei altor localităţi din ţară, iar Timişoara şi alte comune din judeţ, conduse de primari ai USR PLUS nu au primit niciun leu.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentCrimă la Timișoara. O femeie a fost găsită moartă, fiul este căutat de poliție
Articolul următorBilanț coronavirus – 9 octombrie. Record de pacienți internați la ATI-COVID